Фестивал за филми, свързани с тичането, ще се проведе в Африка

Дълбока връзка с природата. Пътешествие към непознатото. Живот отвъд границите.

Това е бягането!

За някои хора то е страст, а за други бяло платно, които трябва да бъде запълнено.

 

Този март в ЮАР (Южноафриканска република) ще се проведе дебютен филмов фестивал с название Trails in Motion, по времето на който ще бъдат показани различни и вдъхновяващи филми, посветени на бягането във всякакви условия. Продукциите, които ще бъдат излъчени, са дело както на местни, така и на чуждестранни професионалисти.

 

Задачата на фестивала ще е не само да се покаже истинския дух и красотата на бягането, но и да се създаде едновременно социална и творческа връзка между различни хора, обединени около страстта към тичането.

 

 

По време на фестивала ще бъдат показани висококачествени и документални филми свързани с бягането, като един от тях ще бъде проектът Mountain of Greatness / Величествената планина с главното участие на танзанийския ултрабегач Саймън Мту. В този филм зрителите ще имат възможност да видят как Саймън и още 9 бегачи пробягват 256 км около най-голямата планина в Африка, Килиманджаро.

 

 

Друг водещ филм на фестивала ще е френската продукция Il Corridore / Бегачът, в който главна роля има Марко Олмо, „една жива легенда в екстремното ултрабягане“. Преди да стане бегач, Марко е бил фермер, шофьор на камион, работник. За да се противопостави по някакъв начин на съдбата си, той започва да тича и превръща бягането в свой начин на живот. На 58 години печели състезанието Ultra Trail World Champion, както и Ultra Trail du Mont Blanc in France – Обиколка около вр. Мон Блан. Въпреки напредналата си възраст Марко не иска да спре да тича и към момента се подготвя за следващото издание на състезанието около вр. Мон Блан, което обаче може да му е последното и към чието първо място той се е устремил.

 

Други филми, които ще бъдат показани, са документалният Collective Dreams, свързан с професионалното бягане като все по-развиващ се спорт, 6-минутният Emilie Lecomte | portrait of a trail runner и много други.

 

След приключването на фестивала в Африка организаторите плануват и международно турне през 2014 г.

 

Вижте трейлъра към фестивала в YouTube & Vimeo

 

Текст: Цветелина Коилова
Снимки: Trails In Motion Film Festival
This entry was posted in Global Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply