От Лондон до Истанбул: състезание на 2 колела

QuickEnergy Transcontinental – това е името на едно уникално по своите мащаби състезание с велосипеди, което ще се проведе през месец август, обявиха от The Adventurists.

 

QuickEnergy Transcontinental ще стартира на 2-ри август от улиците на Лондон, а финалната му линия ще е в Истанбул. Това ще е най-дългото и най-тежко велосъстезание, организирано до момента в Европа. Участниците ще трябва да преминат около 3200 км, пресичайки целия континент. Очаква се най-бързият състезател да вземе трасето в рамките на 2 седмици.

Състезанието е еднопосочно и соло, без определен маршрут, т.е. всеки участник сам ще определя откъде да премине – да заобиколи или да кара напряко, ако е възможно. Ще са поставени обаче и няколко контролни пункта, където всеки участник ще трябва да се регистрира, че е преминал.

 

 

Всеки велосипедист ще трябва да носи сам необходимите му провизии и екипировка по време на състезанието – без допълнителна подкрепа и предварително уговорена помощ. Състезателите ще могат да разчитат само на това, което всеки ще носи на гърба си, но ще имат право да се възползват и от публично достъпни услуги. Всеки индивидуално ще трябва да решава къде, колко и как да спи, и къде, кога и какво да яде.

 

Освен огромното разстояние, което ще трябва да изминат състезателите (около 3200 км), те ще се сблъскат и със значителна денивелация, която ще трябва да преодолеят. Най-тежката част от трасето ще е преминаването през Алпите.

Ориентацията по трасето състезателите ще осъществяват самостоятелно – с помощта на карти. Позволено е също ползването на GPS, но не и „помощ от приятел“ или друга сателитна връзка.

 

Ръководител на състезанието ще е Майк Хол, който в момента държи световния рекорд за най-бърза обиколка около земното кълбо с велосипед – 91 дни и 18 часа. По повод предстоящото състезание той споделя: „Искаме хората да са способни просто да вземат по едно колело и да тръгнат нанякъде – без провизии, без помощен екип, без предварителен маршрут или високи такси за участие. Само колело, карта и чувство за ориентация – нищо друго не е необходимо. При това няколко дни живот като скитник те карат да се придвижваш значително по-бързо, отколкото ако отседнеш в хотел.“

 

Към момента текат приготовленията по състезанието, а от 18-и февруари The Adventurists приемат регистрации за участие, като местата са ограничени. Ако проявявате интерес, можете да погледнете тук. До стартирането на състезанието през август има много време, но ще следим събитията с интерес.

Текст: Цветелина Коилова
Снимки: Архив QuickEnergy Transcontinental
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply