Експедиция „Свалбард Соло“

Към всеки пътешественик, подготвящ се за следващото си начинание, често отправяме един и същ въпрос – „Защо? Защо го правиш?“

Лиам Уилтън, чиято експедиция „Свалбард Соло“ стартира след броени дни, ни дава своя отговор:

- Защо? Защото чисто и просто е забавно. Струва си да изтърпиш болката. Положените усилия си заслужават. Когато прекрачвам собствените си граници и постигам нещо ново, на лицето ми се появява усмивка, която никой не може да ми отнеме.

 

„Свалбард Соло“ ще започне в началото на март месец, като Лиам Уилтън си е поставил за цел в рамките на един месец да премине цялата дължина на остров Шпицберген и да се върне обратно. Общото изминато от него разстояние ще е 724 км. При това Лиам ще бъде сам, без допълнителна помощ и подкрепа.

 

Първите няколко дни от експедицията си той ще бъде близо до град Лонгийър (на норвежки: Longyearbyen), най-голямото селище и административен център на архипелага Свалбард. Времето, прекарано там, ще е с цел аклиматизация към ниските температури, тестване на екипировката, както и финални проверки на необходимите провизии.

 

След като тези приготовления приключат, Лиам ще се захване със същинската част на своето начинание – да извърви пътя до най-северната част на остров Шпицберген и да се върне обратно. За да е успешна експедицията му, е предвидено да върви по 24 км на ден в рамките на 30 дни. На финалната линия Лиам ще е изминал общо 724 км в едни изключително сурови и студени земи.

 

По време на пътуването си Лиам ще снима видео, а когато се прибере у дома, възнамерява да превърне заснетите кадри в кратък филм за своята арктична соло експедиция.

 

————————————————————————–

Шпицберген е най-големият и към момента единствен обитаем остров в архипелага Шпицберген, известен още като архипелага Свалбард (на норвежки: Svalbard). Намира се в най-северната част на Норвегия, в Северния ледовит океан (зад Северния полярен кръг) и включва множество острови с обща площ 61,022 кв. км.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Снимки: Свалбард Соло Архив
This entry was posted in Active Explorer, News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply