Една от най-великите експедиции ще бъде пресъздадена.

Епичното плаване на Ърнест Шакълтън!

“Спасихме се благодарение на силата и желанието на тези мъже да се борят за живота си.”- Ърнест Шакълтън

Историята за епичното плаване на Ърнест Шакълтън е една от най-запомнящите се експедиции в човешката история.

Годината е 1913, а британският пътешественик сър Ърнест Хенри Шакълтън обявава своя план за нова експедиция в Антарктида, целта на която е пресичането на целия континент. Смело и грандиозно начинание, чието осъществяване предвиждало две отделни експедиции – една откъм море Рос, а другата откъм море Уедъл. Първата трябвало да създаде спомагателни складове от базата в протока Макмърдо до Южния полюс, а втората да изпълни основната задача – да премине по напълно неизвестния път от море Уедъл, през Южния полюс до базата на море Рос.

На Шакълтън били отстпъни два кораба – “Аврора” за експедицията откъм море Рос и “Ендюранс”, на борда на който се намирал и самият Шакълтън.

През декември 1914 г. “Ендюранс” навлиза в море Уедъл. На 19 януари 1915 г. обаче започват неприятностите – корабът е заграден от мощни ледове, от които не можел да се освободи. Екипажът е заклещен сред ледовете за 8 месеца, след които корабът потъва. Следват още 5 месеца и половина, по времето на които „земята“ под краката на хората бил плаващ ледник. Надеждата идва, когато на 5 април 1916 г. след големи премеждия Шакълтън и неговите спътници достигат необитаемия остров Елефант – първата твърда земя, която виждат от 427 дни.

Положението е тежко и Шакълтън решава с една от лодките и петима моряци да отплава към остров Южна Джорджия (на 1287 км разстояние), където има станция, в която постоянно живеят хора. Освен плаването обаче предстоят и други трудности.

Целият екипаж преминава през нечовешки премеждия, продължили общо 18 месеца. Изумителното е, че в крайна сметка всички оцеляват.

 

На 20.01.2013 г. стартира нова експедиция с името Shackleton Epic, чиято цел е да повтори епичната история на Шакълтън и неговия екипаж по възможно най-еквивалентния начин – със същата екипировка, със същите количества запаси и всичко останало.

Лидер на експедицията е Тим Джарвис – един от водещите световноизвестни изследователи днес.

„Тази експедиция отбелязва стогодишнинанта от пътуването на Шакълтън и почита завета му. Посланието, че отделните хора могат да захвърлят различията си и да работят заедно, е валидно и днес“, заяви Джарвис.

Корабът, с който Тим и хората му плават, е наречен на внучкана на Шакълтън – Александра Шакълтън. Тя е също тази, която е инспирирала идеята за побно плаване, и се е обърнала към Тим Джарвис, за да потърси съдействието му.

„Експедицията е наистина подходящ принос към прадядо ми, сър Ърнест Шакълтън.“ – споделя тя.

———————————————————–

Още по темата: Експедиция „Шакълтън Епик“ приключи успешно

Трейлър на експедицията в YouTube & Vimeo

 

Текст: Цветелина Коилова
Снимка 1 – корабът “Ендюрънс”, прикован сред антарктическите ледове; credit: Frank Hurley
Снимка 2 – маршрут на експедицията; credit: Royal Geographic Society / Shackleton Epic
Снимка на Тим Джарвис; credit: Anthony McKee
This entry was posted in News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply