ОНЛАЙН ДЖУНГЛА В СЪРЦЕТО НА БОРНЕО

Списание The Explorer обяви проекта „Сърцето на Борнео – Мурунг Рая“ за Експедиция на 2010 г. Цел на пътуването, получило широк медиен отзвук, е централната част на Борнео, където се намира една от най-бързо намаляващите джунгли на планетата. Ръководителят на проекта Мартин Холанд разказва подробности специално за The Explorer.

Текст: Николета Над

Снимки: Джеймс Харуд, Мартин Холанд, Мисбахул Мунир, Рупърт Риджуей

Често си мислим, че нашата планета изглежда точно както е описано на картата, и че на нея няма нищо, което да не е открито. Истината обаче е съвсем друга. Съществуват безброй места, където почти не е стъпвал човешки крак и за чиято разнообразна природа не знаем нищо. Такова място е Борнео.

Трите страни

Остров Борнео, поделен между Бруней, Индонезия и Малайзия, е третият по големина остров в света с площ 743 330 км2. В средата на миналия век 95% от територията на острова били покрити с прекрасни, несравними по своята пищност джунгли. „Благодарение“ на мащабния дърводобив обаче (половината от дървения материал в света се добива именно на Борнео), днес площта, заемана от джунглата, е два пъти по-малка. Ако изсичането на дърветата продължи със същите темпове, през 2020 г. в центъра на Борнео ще остане само едно малко петънце, което ще напомня за времето, когато гората е била господар на острова. Джунглата, наричана „сърцето на Борнео“, се обитава от силно застрашени видове като борнейския орангутан, димния леопард и суматренския носорог, които скоро ще бъдат лишени от своята естествена среда и ще изчезнат.

Първата стъпка в полза на джунглата беше направена през 2007 г., когато в резултат на десетилетните усилия на WWF Бруней, Индонезия и Малайзия подписаха декларацията „Сърцето на Борнео“, с която се ангажират да опазват и грижливо да стопанисват територията с най-разнообразна жива природа в света.

Натрапниците

Оцелялата до днес джунгла на Борнео е почти непокътната от съвременния човек. Именно затова експедицията „Мурунг Рая“, ръководена от изследователя Мартин Холанд, я избира за своя цел. (Сп. The Explorer определи „Мурунг Рая“ като най-значима експедиция за 2010 г.) Изследователите от „Мурунг Рая“ идват в сърцето на Борнео, за да проучат непознатите части на джунглата и да привлекат вниманието на медиите и хората към катастрофалното положение на живата природа на острова.

Проектът стартира през ноември 2010 г. Доброволците прекарват три месеца в околностите на река Джолои, изследвайки разнообразната и неповторима жива природа.

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER.

This entry was posted in Green Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply