The Explorer и WWF представят:Заедно за горите

ДО ИЗЧЕРПВАНЕ НА КОЛИЧЕСТВАТА

КОГАТО СТАВА ДУМА ЗА ГОРИ, С ПРИТЕСНЕНИЕ СЕ ВЗИРАМЕ В БЪДЕЩЕТО. НАМАЛЯВАНЕТО НА ПЛОЩТА НА ГОРСКИТЕ МАСИВИ Е ЕДИН ОТ НАЙ-ЯСНИТЕ ПРИЗНАЦИ ЗА ТЕМПА, С КОЙТО ОБЩЕСТВОТО НИ ИЗРАЗХОДВА ЕНЕРГИЙНИТЕ СИ РЕСУРСИ. ДОКОГА МОЖЕ ДА ПРОДЪЛЖИ ТОВА УНИЩОЖЕНИЕ? КОИ СА НАЙ-ЗАСТРАШЕНИТЕ ТЕРИТОРИИ И КЪДЕ МОЖЕМ ДА НАМЕРИМ ОКУРАЖАВАЩИ ПРИМЕРИ? КАКВА СЪДБА ОЧАКВА ГОРИТЕ НИ?

За обезлесяването пише д-р Ласло Галхиди, експерт от WWF

Преди близо 70 години, през 1942 г. военният кореспондент Золтан Сулковски пише: „Смъртта на горите ражда плантации… Можем да проследим раждането на плантациите във всичките му фази. Хората първо си проправят тясна пътека навътре в гората, след което започва изсичането на дърветата. Отрязват стъблото близо до земята, а големите пънове остават още дълго в почвата. Когато дървесината изсъхне, просто запалват както дънерите, така и отрязаните стволове. После отклоняват водата от блатата и в правилни редици засаждат голямото богатство на тропика – каучуковите дървета.“ През Втората световна война по-голямата част от Югоизточна Азия все още е била покрита с девствени гори. Използването на ресурсите на тези гори едва започвало. Съдбата им обаче още тогава била ясна. Често чуваме, че всяка година гори с обща площ от ок. 8-10 млн. хектара се превръщат в земеделска земя. В тропиците всяка минута биват унищожени 60 хектара гори – площ, равна на 120 футболни игрища. Оцелелите гори стават жертва на други вредни фактори. Неразумното стопанисване, незаконните дейности, горските пожари и разпространението на прогонените от естествената им среда животински и растителни видове представляват сериозна заплаха. Има обаче окуражаващи примери, които показват, че рано или късно тези процеси могат да се спрат и нещата могат дори да се обърнат, стига размерът на щетите да го позволява.

Колко гори ни остават? Днес една трета от сушата на Земята, или общо 34 млн. кв. км, е покрита с гори. Половината от горите на планетата се намират в Русия, Бразилия, Канада, САЩ и Конго.

Най-залесени са някои малки държави, напр. Суринам (95%) и Габон (84%). Разбира се, има региони, в които изначално няма гори. Ето защо държавите, на чиято територия има високи планини, пустини, полярни области, са по-слабо залесени. В наши дни почти половината от горските масиви на планетата са превърнати в земеделска земя. Изсичането на горите на отделните континенти е започнало по различно време. Ако в Европа и Средиземноморието още преди 2000 години са били налице ясните следи от човешката дейност, то в областите, отдалечени от големите цивилизации (Югоизточна Азия, басейните на Амазонка и Конго), горите са останали непокътнати до близкото минало. В световен мащаб залесените площи започват да намаляват драматично през последните 150 години. Обликът на някои страни се мени едва ли не в рамките на едно поколение.

Основна причина за изсичането на горите е необходимостта от земеделски площи. Две трети от тропическите джунгли се изсичат от бедните земеделци, за които тази дейност е главен източник на препитание. Делът на дърводобивната промишленост в унищожаването на джунглите е една пета, а създаването на пасища и различни плантации (палмови, каучукови, какаови) е причина за други 20% от изсичането на горите. Степента на обезлесяване варира според региона. В повечето европейски държави и в Китай площта на горите вече се увеличава, но в другите части на света тя продължава да намалява. В Индонезия всяка година се изсичат близо 1.8 млн. хектара гори. В някои африкански държави като Нигерия и Бурунди годишно се унищожават 3-5% от горите.

Според проучване на WWF в бъдеще темпът на изсичане на горите по света ще намалее, но ако не предприемем нищо, до 2050 г. ще изчезнат още 230 млн. хектара гори, а тропическите области, които в момента все още са покрити с джунгли, коренно ще се променят. Ако до 2020 г. успеем да постигнем „коефициент нула“, т.е. да се изсичат само толкова гори, колкото другаде се засаждат, то загубата ще възлиза „само“ на 50 млн. хектара.

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ ЕКСПЛОРЪР

This entry was posted in Green Explorer, Navigator. Bookmark the permalink.

Leave a Reply