Две следи в пясъка… Посланието на Андаманските острови

 

МАЛКО СА ЕНТУСИАСТИТЕ, КОИТО СЕ РЕШАВАТ ДА ПОЕМАТ НА ПЪТ КЪМ АНДАМАНИТЕ.

РАЗПОЛОЖЕНИ В ИНДИЙСКИЯ ОКЕАН, ТЕЗИ ОСТРОВИ СА НА 2 ЧАСА ПОЛЕТ ОТ ИНДИЯ ИЛИ НА 2-3 ДНИ ПЛАВАНЕ С КОРАБ ОТ КАЛКУТА ИЛИ ЧЕНАЙ. ПОРАДИ ОТДАЛЕЧЕНОТО СИ МЕСТОНАХОЖДЕНИЕ, АНДАМАНИТЕ СА НЕИЗВЕСТНИ НА ПОВЕЧЕТО ТУРИСТИ. И В ТАЗИ НЕИЗВЕСТНОСТ СЕ КРИЕ ЧАРЪТ ИМ. ЗАЩОТО АКО ПОПИТАТЕ НЯКОЙ ОТ МАЛЦИНАТА ДОСТИГНАЛИ ДОТАМ ДАЛИ СИ Е СТРУВАЛО, НЕСЪМНЕНО ЩЕ ПОЛУЧИТЕ ПОЛОЖИТЕЛЕН ОТГОВОР, ПРИДРУЖЕН С БЛАЖЕНА УСМИВКА.

КАКВО СЕ КРИЕ ЗАД ТАЗИ УСМИВКА? СПОДЕЛЯМ ВПЕЧАТЛЕНИЯТА СИ С ВАС С НАДЕЖДАТА ДА УСЕТИТЕ ПОНЕ ЧАСТ ОТ АТМОСФЕРАТА НА ОСТРОВИТЕ.

Текст и снимки: Марта Стоянова

Под жаркото слънце на Андаманите тичам с последни сили към ферибота. Кришан, местно момче, дошло да ми помогне до пристанището, маха с ръце, прегърбен под тежестта на раницата ми, и задъхан ме уверява, че ще хвана кораба. “Поне не чакат само мен”, успокоявам се сама, тичайки след жена с голяма сламена шапка, която влачи след себе си обемист куфар на колела. Запознайте се с Лора – 65-годишна англичанка, бойна и енергична, обикаляща из Индия от вече три месеца и запален доброволец в организацията на Майка Тереза в Калкута.

Бързо купуваме билети, мятаме чантите на борда и минута след качването ни фериботът потегля.

“На косъм бяхме!” задъхано коментира Лора. Изпотени и зачервени се просваме на седалките, вече в разпален разговор за Индия, Андаманските острови и планове за водолазно гмуркане.

Андаманските острови са част от Индия, макар че географски, културно и етнически са по-близо до Мианмар и Шри Ланка. В последните години са започнали да привличат все повече западни посетители, но като цяло все още не са загубили идентичността си. На много места е възможно да откриеш напълно безлюдни плажове, на които се чувстваш като съвременен Робинзон Крузо. Температурата през цялата година е сравнително стабилна, варираща между 22-32 С, с монсун сезон между юни и септември. Слънцето изгрява в 4.30 сутринта и залязва в 5.30 привечер, така ти помага да си ранобуден и да използваш максимално светлината на деня.

В околностите се намира и единственият действащ вулкан на Индия – на остров Барен. След сравнително спокойствие в продължение на близо два века, той се пробудил през 1991 г. и оттогава има две по-съществени изригвания – през 1994 г. и през 2005 г., както и други по-малки.

Андаманската верига съдържа повече от 372 острова, много от които са пусти и до ден-днешен.

Някои от тях са дом на племената онгес, сентинели и джарава, успели да оцелеят и до днес без почти никакъв контакт с външния свят. Изолирани векове наред, техният първи приятелски контакт с модерната цивилизация е едва през 1991 г. Начинът им на живот е недокоснат от влияниято на съвременните технологии и на глобализацията, а ежедневието им е такова, каквото е било може би хилядолетия наред. Предишни опити за контакт са били посрещани с атака от стрели, което обяснява изолираността на тези хора. През XIII век Марко Поло пише в дневника си: “Това са много агресивни и жестоки хора, които изяждат всеки, когото заловят.” Някои антрополози вярват, че те са потомци на аборигенни заселници, представляващи директна връзка към човешката миграция от Африка към Югоизточна Азия.

За да ги предпазят, андаманските власти са обявили техните селища и района около тях за резерват, затворен за външни посетители.

Единственото летище на Андаманите е в Порт Блеър, откъдето с ферибот се придвижваш към избрана дестинация. Отворени за туризъм са островите Хавелок, Нийл, Лонг Айлънд, Баратанг и Литъл Андаманс.

След два часа на борда пристигаме в Хавелок. Слизам от ферибота и вече нямам търпение да захвърля багажа си и да седна на пясъка. В Европа е все още зима и топлото слънце, морският бриз и тюркоазеният цвят на водата тук са като мехлем за всички сетива. “Малко са местата, които от първия миг така те опияняват с красотата и атмосферата си!”, заключавам наум.

Пищната растителност от палми, евкалиптови и мангрови дървета, мекият бял пясък и прозрачната морска вода, която се слива с небето на хоризонта, те изкушават да забравиш за всичко и да им се наслаждаваш.

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ ЕКСПЛОРЪР

This entry was posted in Guide Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply