Откриването на Америка

КОГАТО В ЕДНА СВЕЖА ПРОЛЕТНА УТРИН ХРИСТОФОР КОЛУМБ ДЪРЖИ РЕЧ ЗА СВОЯТА ЕКСПЕДИЦИЯ НА ЗАПАД В ДВОРА НА КРАЛСКАТА ДВОЙКА ФЕРДИНАНД АРАГОНСКИ И ИСАБЕЛА КАСТИЛСКА, ОСВЕН ЗА ЕКЗОТИЧНИТЕ ОСТРОВИ СТАВА ДУМА И ЗА ТОВА, ЧЕ ПАОЛО ТОСКАНЕЛИ Е ПРАВ: ЗЕМЯТА Е КРЪГЛА И МОЖЕ ДА СЕ ОБИКОЛИ С КОРАБ. ЕВРОПА ОТКРИВА ТОВА, КОЕТО ГЪРЦИТЕ СА ЗНАЕЛИ МНОГО ПО-РАНО. ОТКРИВА И ТОВА, КОЕТО И ДРУГИ ВЕЧЕ СА СТОРИЛИ ПРЕДИ: СЪЩЕСТВУВА ЕДИН КОНТИНЕНТ МЕЖДУ ДВА ОКЕАНА, И ТАМ КЪДЕТО КОЛУМБ АКОСТИРА, НЕ Е ИНДИЯ.

Туземците, които не били туземци

Първите откриватели на Америка не са пристигнали с кораби или паянтови, плуващи „душегубки”, а са дошли пеша. Според неоспорими геоложки доказателства през последните 100 000 години, на два пъти на мястото на Беринговия проток е имало суша. За първи път в периода 73 – 45 000 г. пр.Хр. и по-късно между 25-14 000 г. пр.Хр. Причина за това е било не само заледяването, но и понижаването на нивото на Световния океан. По тези земи са бушували силни бури, но все пак е имало достатъчно растителност, която да осигурява прехраната на скитащите се стада животни. По техните следи по-късно на американският континент са пристигнали и хората. Америка е била необитаема, в девствените савани и гори на континента дотогава не е стъпвал човешки крак. Първите племена са се преселили от Североизточен Сибир, което се доказва от антропологически и археологически открития. В разположените по протежението на река Юкон древни находища оръдията на труда удивително много приличат на тези на хората, населявали района около езерото Байкал. Датират приблизително от 12 000 години.

Разбира се някои археолози, като например Ричърд Стоктън МакНиш, предполагали, че още по време на първия сух период на Беринговия проток азиатски групи са преминали в Америка. Това се потвърждава и от едно направено през лятото на 2003 г. откритие. В Мексико, до вулкана Cerro Toluquilla геоархеоложката Силвия Гонзалес от университета „Джон Мурс” в Ливърпул и колегите й се натъкнали на човешки стъпки.

Според  радиокарбоновото възрастово изследване на намерените миди в оттаячния слой непосредствено над стъпката те са на 38 000 години. Ако това е вярно, то заселниците отпреди 14-12 000 г. би трябвало да са само преоткриватели. С една дума, индианците произлизат от Азия. По време на първата заселническа вълна, са пристигнали т.нар. палеоиндианци, следвайки стадата мамути и бизони. Те са тези, които са стигнали далеч на юг, те са дали началото на народите Пуебло, а после са се превърнали в предците на културите в Централна и Южна Америка. Те са последвани от народите от групата атапаска и от ескимосите-алеути, но не са успели да достигнат толкова на юг, колкото палеоиндианците. Защо не наричаме именно тези народи истинските откриватели на Америка? Може би защото нито един от тях не е съхранил името си до днес.

Викингите, морските хищници

Викингите са били най-добрите мореплаватели за всички времена, в сагите си наричали океана просто „полето на викингите”. През VIII-IX в. не е имало брегове на Европа, които да не са достигали, а пътувайки срещу течението на реките са достигали и до големи градове във вътрешността на континента. Но целта им не е била единствено граббежи и разрушения, пример за това е основаването на  Дъблин. Ирландският остров се е оказал добра отправна точка за техните пътешествия на запад. По-късно рогаландският Флоки открива Исландия, в която викингите се влюбват моментално. Тук създават мирна държава, базираща се на земеделие, но тя се разпада под натиска на външни войни и вътрешни размирици. Eрик Торвалдсон, или Ерик Червеният е жаден за власт водач на викингите. Следва семейната „традиция”, когато през 982 г. е прогонен от Исландия за убийство. Ерик не търси убежище в Европа, а потегля на запад по пътя на великия мореплавател Гунбьорн Олафсон. Така той се натъква на остров Гренландия, когото нарича Зелена земя, за да мотивира своите другари, останали у дома, да пътуват. След като се прибира към него се присъединяват 500 души, които го следват към новата земя. Лейф Ериксон, синът на Ерик, пръв стъпва на земята на Северна Америка. И той пътува на юг, следвайки записките на един изгубил се морски капитан. По време на силна буря Бярни Херюлфсон е отнесен близко до американските брегове. От разказите му, в Лейф се пробужда откривателската страст, той купува кораба на Бярни и тръгва да търси нови обработваеми земи. Поема на юг покрай бреговете и открива Лабрадор. Викингското име на областта станало Хелуланд, земята на плоските камъни. Лейф акостира на брега още два пъти, като и дава имена на двете места: едното остава за следващите поколения с името Maркланд, земята на горите, а другото с Винланд, земята на гроздето. Мястото Винланд вероятно е било северната част на Нюфаундленд, но може и да е било пó на юг. След първата зима Лейф се връща у дома, но по-големият му брат, както и други, отново и отново са опитвали да се заселят по земите на Северна Америка. Живеещите там вече имали семейства и деца, но тези села бързо се разпаднали от непрекъснатите войни с местните. Викингите не успели да се заселят и да останат по тези земи, но безспорно те са първите откриватели на Америка.

 

Китайците и неразгаданите тайни

Най-древната империя на света е китайската. Със своята история, открития и мощ Китай е доминираща сила не само на Далечния изток, но и в цял свят. Средновековен Китай е бил значителна сила и по море. В началото на XV в. император Чу Ти построява на големия флот за онези времена. На 307 гигантски кораби, 27 000 моряци чакали заповедите на владетеля. Всички кораби били значително по-големи от тези на Колумб. Адмирал на Скъпоценната флота става евнухът, Ченг Хо. В периода 1405-1433 г. изпраща флота на седем пътешествия, повечето от тях на запад. Според теорията на пенсионирания британски морски пехотинец и изследовател-аматьор Гавин Мензиес, от шестата китайска експедиция през 1421 г. са се отделили няколко кораба, които плавайки на изток, достигнали бреговата линия на американския континент, и дори са го зоабиколили. След петнадесетгодишна изследователска работа Мензиес издава книгата си – 1421. Това е годината, в която Китай открива света, а работата му се базира на множество археологически доказателства. Учените обаче гледат скептично на тази хипотеза, дори и когато четири години след появявата н а това твърдение, един китайски адвокат, Лиу Ганг, показва на световната общественост копие от древна карта, която неоспоримо подкрепя предположението на Мензиес. Картата на адвоката датира от 1763 г., но е оригинално копие на такава от 1418 г., и на нея е изобразена Америка.
По време на кръстосването на моретата от Скъпоценната флота  ¾ от корабите са опустошени, но завърналите се разказват за откритията си. Съдбата на тези отчети е двойнствена: след смъртта на императора, Китай се затваря, евнусите на новия император – сред които вече не е дареният с изследователски дух Ченг Хо – унищожават всички документи. От друга страна е възможно новите карти да са достигнали до Европа, дори да са попаднали в ръцете на Христофор Колумб. Според едно предположение, възможно е това да е да направил и венецианският търговец и пътешественик Николо да Конти, а от него китайската карта да е стигнала до португалският крал Хенрик. Ако това е вярно, то от откритията на Китай през XVI в. печели Европа, или по-конкретно Португалия и Испания. И, разбира се, западният свят.

ИНФОРМАЦИЯ: Славата на Новият свят

Според мнението на италианския историк Руджеро Марино, Христофор Колумб още през 1485-86 г. е достигнал Америка, при това по поръчка на папа Инокентий VIII и Медичите. Той аргументира теорията си с два факта. Единият е надгробният надпис на папата: „Novi orbis suo aevo inventi gloria”, т.е. „За откриването на Новия свят негова е славата”. Другият е картата от 1513 г. на Пири ибн Хаджи Мехмед, т.нар. Пири Рейс карта, в чиято обяснителна част пише „Бреговете и островите са взети от картата на Колумб”. Според това Колумб е бил покрай бреговете на Америка още през 890 г. по арабското летоброене. Очевидно тази история се харесва повече на италианците, отколкото на испанците, но в кореспонденцията и дневниците на Колумб няма дори препратка към нещо подобно.

This entry was posted in Docu Explorer, News Explorer. Bookmark the permalink.

One Response to Откриването на Америка

  1. yordan says:

    Много интересно!

Leave a Reply