Килиманджаро

НЕВЕРОЯТНАТА ПЛАНИНА

ПРЕДИ ГОДИНИ ХЕМИНГУЕЙ Е ИМАЛ ЩАСТИЕТО ДА СЕ НАСЛАДИ НА СНЕГОВЕТЕ НА КИЛИМАНДЖАРО. ДНЕС ВЕЧЕ ОТ БЯЛАТА ШАПКА НА ТОЗИ ВРЪХ НЕ Е ОСТАНАЛО ПОЧТИ НИЩО. ВСЪЩНОСТ, ГЛЕДАНА ОТДАЛЕЧЕ, ТЯ ПРИЛИЧА ПО-СКОРО НА УЧЕНИЧЕСКА ЯКИЧКА. НО И ТАКА НАЙ-ВИСОКИЯТ ВРЪХ В СВЕТА, КОЙТО НЕ Е ЧАСТ ОТ ПЛАНИНСКА СИСТЕМА, Е ВЪЗХИТИТЕЛЕН. КОГАТО ПРИСТИГНЕШ В ЗЕМИТЕ НА МАСАИТЕ, ТОЙ Е ТАМ – 5000 М НАД ГЛАВАТА ТИ.

В Европа дълго време не са вярвали, че в Африка, близо до Екватора, има връх, покрит със сняг. В очите на африканците заснежената планина се е превърнала във вечен символ, а възвисяващият се до нея вулкан отколе разпалва въображението на племената, живеещи в околността. На езика на местните Килимана Нгара означава Блестяща планина. Масаите пък я наричат Олдонджо Оибор – Бялата планина. И двете имена й отиват. В продължение на векове снежният връх е изглеждал непристъпен.
Южният склон се е наричал Божи престол. С него има свързано поверие. Вождът на племето чага изпратил хора на Килиманджаро със заръка да му донесат от среброто, с което е покрит върхът. Мнозина се нагърбили със задачата, но не успели да изпълнят поръчението. Не си тръгнали от върха с празни ръце, но по пътя ледът се разтопил в дланите им и така те донесли на вожда си само вода. В гнева си вождът ги осъдил на смърт. Втори път отишли хора на върха, но и те били обречени на неуспех и наказание. На третия път вождът сам поел към върха и едва тогава се убедил, че Килиманджаро наистина е покрит с „бяла вода”, т.е. със сняг и лед.
… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В БРОЙ 3.2011 Г. НА СП. ЕКСПЛОРЪР

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply