50 години Джоузеф Китингър, скок в стратосферата

Джоузеф Китингър (р. 27.07.1928 г.) е полковник в оставка от Военновъздушните сили на САЩ. Преди повече от 50 г., на 16.08.1960 г.q той прави скок от 31 300 м надморска височина, поставяйки рекорд, който и до днес остава ненадминат. В базата на Военновъздушните сили на САЩ в Холман, Ню Мексико, Китингър от 1957 г. се занимава с височинни полети и скокове с парашут над тропопаузата. Тогава, в рамките на проекта Manhighq той се издига на 29 500 м надморска височина с хелиев балон – рекорд в историята на височинните полети. Успешният полет слага началото на теоретичните и техническите проучвания в областта на височинните скокове с парашут. Скокът в стратосферата поражда многобройни въпроси от физиологично и техническо естество, които очакват отговор.
Стратосферата е пояс от атмосферата на височина 10-50 км. За разлика от тропосферата, в стратосферата долните слоеве са по-студени, а горните са относително топли заради озоновия слой и интензивното ултравиолетово лъчение. От биологична гледна точка в средния слой на стратосферата (20-30 км) условията са космически. Въздухът тук е прекалено рядък и не е достатъчен за поддържането на жизнените функции.

Джоузеф Китингър започва да тренира за скок в стратосферата във военновъздушната база „Райт-Патерсън“ в Дейтън, Охайо. В рамките на проекта Excelsior той извършва три успешни височинни скока. Първият е на 16.11.1959 г., когато Китингър скача от гондолата на хелиев балон на височина 23 300 м. Този опит за малко не завършва фатално. Поради дефект в оборудването Джо попада в авторотация и се върти около собствената си ос със 120 оборота/мин. По време на главозамайващото падане тялото на парашутиста получава ускорение 22 g, което е 22 пъти по-високо от земното ускорение. Истинско чудо е, че Китингър преживява чудовищното натоварване. По време на падането той изгубва съзнание и само изправната автоматична система на парашута го спасява от смърт. Произшествието обаче не спира Китингър. Той анализира случилото се и си вади поуки. Така се стига до историческия скок. На 16.08.1960 г. Китингър, облечен в специален скафандър, се издига с балон на 31 300 м надморска височина. Оттук се вижда извивката на Земята, а небето е черно и осеяно със звезди дори и през деня… Китингър отваря вратата на гондолата и скача буквално от прага на космоса. Падането трае 4 мин. и 36 сек. Скоростта на падане достига 988 км/ч. С цел предотвратяване на опасната авторотация Китингър скача с гръб към земята и остава свит на кълбо до отварянето на парашута. Този изключителен опит е успешен; с него са поставени едновременно три рекорда: най-високо издигане на балон, най-висока точка на скок с парашут и най-дълго свободно падане. В наши дни австрийският парашутист Феликс Баумгартнер се готви да подобри петдесетгодишния рекорд, като скочи от 36 600 м. Проектът Red Bull Stratos обаче за момента е замразен.
Полковникът в оставка от Военновъздушните сили Джоузеф Китингър се радва на старините си в добро здраве.

This entry was posted in News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply