Урко Кармона. Да катериш настоящето

„Докато се катеря по скалата, изпитвам несравнимо усещане за свобода“, казва трикратният световен шампион по паракатерене Урко Кармона Барандиаран в специално интервю за travel&extreme Explorer.


Списък за шампиони

 

7в, 7c, 7c+, 8а. Испанецът Урко Кармона отбелязва трудността на изкатерените от него скали в бележник, все едно става въпрос за списък с покупките за деня. Той се катери почти всеки ден. Превърнал е този екстремен спорт в начин на живот. Само два месеца след като едва 16-годишен се събужда в болницата с ампутиран десен крак вследствие на тежка катастрофа, всички са изумени, че иска да продължи да се занимава с това, което най-много му харесва: скалното катерене. Днес, 20 години по-късно, Урко е трикратен световен шампион по катерене за спортисти с увреждания. За своите успехи в състезателното катерене през 2014 г. той е удостoен с престижната награда Arco Rock Legends. Няма паракатерач в света, който да се е справял с по-висока трудност от него. Документалният филм „Да катериш настоящето“ (Escalar el presente) с режисьор Висенте Олгадо разказва историята на Урко Кармона. На фестивала за планинарски филми Банско Филм Фест той гостува и в ролята си на мотивационен лектор, част от панела „Те могат – хората с увреждания и екстремните спортове“.

Разговаряме с Урко Кармона по телефона няколко седмици преди посещението му в България и участието му на Банско Филм Фест. Говори разпалено за живота си и катеренето, докато от време на време връзката се губи, защото се намира някъде в планината, готов за следващото катерене.

 

Какво най-силно изненадва хората, когато научат твоята история?Има случаи, в които в началото дори не разбират за моето увреждане. Докато в един момент не възкликнат: „Ама чакай, на него му липсва единият крак!“. Изключително учудени, че някой с този проблем изобщо може да катери, при това толкова високи степени на трудност. Виждат, че за мен всичко е много по-трудно и въпреки това го правя. Много често се срещам с катерачи, които са демотивирани от трудността да преодолеят пета или шеста степен. Когато видят, че някой с един крак може да постигне осма степен, се мобилизират.

 

Кои са основните предизвикателства при по-високите степени на трудност?

Всичко става по-сложно – дължината на скалата, отвесът, хватките са по-малки. Изисква се все по-голяма техничност. Все едно да се катерите по една стълба и изведнъж да започнат да ви махат някои от стъпалата или те да стават все по-тесни.

 

Катериш се и с други хора с увреждания?

Страхотно е, когато се срещам с хора, които също имат някакво физическо увреждане, но се наслаждават на планината толкова много, колкото и аз. Това чувство за споделена философия за живота ме прави много щастлив. С един от приятелите ми Хави например, който е незрящ, правим дълги катерения заедно. На мен ми се струва, че на него му е много по-трудно, а той мисли обратното за мен.

 

Как превъзмогна момента след катастрофата?Когато излязох от кома, си спомнях само, че бях излязъл с мотора. В следващия момент се събудих в болницата. Приех случилото се доста бързо, не исках да му отделям прекалено внимание. Още в болницата започнах да се движа с инвалидна количка. Да кажем, че разбрах какви трудности ме очакват, когато се прибрах у дома и исках да продължа да водя обичайния си живот. Установих, че всичко е по-трудно и че няма да мога да правя някои неща по същия начин. Наложи ми се да се адаптирам към ситуацията, така че да продължа да се занимавам с нещата, които обичам. За щастие намерих пълна подкрепа от страна на семейството си.

 

Следваш хиндуизма, това помогна ли ти допълнително?

Като малък четири години живях с родителите си в Индия и тази философия винаги ми е харесвала. Помогна ми много да приема реалността след катастрофата.

 

Когато започна, имаше ли някой, който да ти послужи за пример, да бъде твое вдъхновение?

Аз съм на 37 години, катеря се повече от 20 години. Когато започнах през 1997 г., интернет изобщо не беше толкова достъпен и популярен. Чак шест-седем години по-късно се запознах с катерач с ампутиран крак. Много се зарадвах, когато установих, че не съм само аз. Сега, разбира се, познавам много повече хора в моето положение.

 

Извън катеренето имаш ли някакъв тренировъчен режим?

Катеренето ми е достатъчно, тялото ми свиква и се адаптира към физическите усилия. Понякога правя някои загряващи и разтегателни упражнения. Винаги съм бил вегетарианец, смятам, че това също ми помага да поддържам добро физическо състояние.

 

Защо предпочиташ катеренето без протеза?

Катерил съм и с протеза, но за по-високите степени на трудност тя може да е по-скоро пречка. Неведнъж ми се е случвало да се повреди или дори да се счупи, а поправката е много скъпа. Вече има и леки специализирани за катерене протези, които обаче са прекалено скъпи.

 

Професионално ли се занимаваш с катерене?Почти изцяло. Работил съм предимно в ски курорти, но сега предпочитам да се занимавам само с катерене. По-голямата част от годината живея в караваната си. Това ми дава свободата да пътувам и да тренирам. Около два месеца годишно живея при майка ми в Аликанте. В момента карам курс за планински гид, специализиран за работа с хора с увреждания.

 

Казваш, че една от мечтите ти е именно да служиш за пример на все повече хора с някакво увреждане.

Искам да им предам посланието, че ако вярваш в себе си и се бориш за мечтите си, всичко е възможно. Да им кажа, че с усилие и саможертва се постигат много неща, които най-често ще им се струват невъзможни. Може да се помогне на хората да живеят много по-пълноценно, ако изповядват основните ценности на планината: уважение, опазване на околната среда, съпричастност към хората до теб. Катеренето и планинарството са много здравословни спортове, най-вече защото не се състезаваш с другите, а със самия себе си. Всъщност дори не е състезание, защото не можеш да се бориш с планината, можеш единствено да си част от нея. Така или иначе, природата в крайна сметка винаги побеждава. По този начин ни дава голям урок по скромност.

 

Текст: Ивайло Харалампиев

Снимки: Архив Урко Кармона


ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER. НА ПАЗАРА ОТ 20 НОЕМВРИ, 2018Г.

 

This entry was posted in Navigator. Bookmark the permalink.

Leave a Reply