Сватбата на елените

 

Звуците на Източните Родопи – това са хармоничните песни на птиците, потайните, приглушени стъпки на животните, обитаващи горите и откритите пространства, деликатният шум от падащи есенни листа. По-рядко се долавя човешка реч. Махалите и селата в тази част на Родопите са обезлюдени от години. Шумови замърсявания почти няма, поне не такива, с които сме свикнали в градовете. Този текст не е за липсата на градска глъчка и шумово замърсяване, а напротив – за нещо оглушаващо и впечатляващо. В Източните Родопи е тихо през цялата година, но не и в началото на есента. През октомври въздухът в Родопите се изпълва с дълбоките възгласи на мъжките елени лопатари, които са знак за интензивен размножителен период. Тогава е „сватбата“ на едни от най-впечатляващите горски обитатели.

 

На (фото) мисияОктомври е и един от най-вълнуващите месеци за фотографите на дивата природа. Аз не съм от тях. Запечатвам само звуци и спомени, без камера или телефон. Моята роля в случая е на асистент, помагам с носенето на стативи и обективи. Придружавам Иво Данчев, професионален фотограф на дива природа (wildlife фотограф), натоварен със специална мисия. Целта ни е със снимки да предадем емоцията от „сватбата“ на елените, което се оказва една нелека задача предвид ограниченото време, с което разполага скромният ни екип от трима души. С нас е и Стефан Аврамов, експерт от фондация „По-диви Родопи“, който познава отлично родопската местност и еленските „сватбовища“. Той редовно е „на терен“ в района на язовир Студен кладенец в Източните Родопи, където ще снимаме сватбуващите мъжки. Стефан наблюдава елените, тяхното поведение и работи за опазването им, като следи за бракониерски набези. Той е и нашият гид през следващите три дни. Посочва ни подходящо, отдалечено място зад един голям камък. Там ще може да се разположим, да снимаме и наблюдаваме елените от безопасно разстояние, без да безпокоим животните и да пречим на любовните им ритуали. Лопатарите сватбуват на обширни, открити територии или в разредена гора, което е улеснение за нас.

 

Природното разточителствоЕлените лопатари са сред най-впечатляващите вокални „атлети“ в животинското царство. Те инвестират много време и енергия в привличане на женското внимание. „По време на сватбуването елените лопатари стават изключително активни, променят поведението си и в името на бъдещото си потомство мъжките се съревновават яростно за вниманието на женските. При елените освен оглушителен размножителният период е и разточителен“, обяснява Стефан рано сутрин, преди да потеглим на фото мисията. От него през годините съм научила много интересни факти за поведението на тези харизматични животни. И продължавам да научавам при всяко следващо посещение „на терен“.

 

Скритите посланияСлед мръкване възгласите на елените огласяват гората, като през деня постепенно утихват. Мъжките обикалят своите съперници, издавайки ревове. Обажданията им не само привличат женските, но и възпират конкурентите. Техните призиви съдържат голямо количество информация, неразбираема за човешкото ухо, включително и статута им в стадото и размера на противник. Така елените не губят време в битки с противници, които не са в тяхната „категория“. По-младите елени се оттеглят безславно, без да мерят и губят сили в неравностойни битки с възрастни и по-опитни елени. Учените са установили пряка връзка между силата на възгласите на мъжките елени и успеха сред женските, но все още остават множество въпросителни. Редица изследвания потвърждават, че елените, които издават ревове с дълбоки, ниски тонове, обикновено са доминиращи и могат да се похвалят с по-голям харем. При някои бозайници, включително и хората, ниските тонове са свързани с високи нива на хормони като тестостерон и високо социално положение. С напредването на размножителния сезон продължителността и силата на ревовете намаляват, а това веднага се отчита като проява на слабост от съперниците и женските.

 

Текст: Нели Найденова

Снимки: Иво Данчев и Стефан Аврамов


ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER. НА ПАЗАРА ОТ 20 НОЕМВРИ, 2018Г.

 

This entry was posted in Green Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply