Анджела Айтер. Отвъд границите

Когато се заговори за високи постижения в спортното катерене, на преден план излизат имената на Алекс Хонълд, Дейв Греъм, Адам Ондра. Напоследък традицията осезаемо се променя, а катеренето вече не е запазена арена само за представителите на силния пол. Преди около година, през октомври 2017-а, австрийката Анджела Айтер записа името си в историята на катеренето, като стана първата жена, изкатерила маршрут с категория 9b. Предизвикателният La Planta de Shiva се намира в района Вилануева дел Росарио, Южна Испания, и е преминат за пръв път от Адам Ондра през 2011 г.


 

 

Анджи започва опита си по 45-метровия маршрут още през октомври 2015 г. и малко след това успява да мине първото въже с категория 8с+. Второто въже обаче се оказва, по думите й, „много по-трудно от всичко, което съм катерила досега“.

 

А трудностите никак не са й чужди: след години професионална кариера Анджи Айтер може да се похвали със забележителни успехи – тя е четирикратен световен шампион (2005, 2007, 2011 и 2012 г.) и трикратен носител на Световната купа (2004, 2005, 2006 г.). Списъкът й с маршрути на скала също е завидно богат и включва още два в категория 9а и множество 8с+. Заедно със съпруга си ръководи компания и зала за катерене в родния й град Имст, Австрия. Атлет е на Edelrid, с които работи и за подобряването на продукти за катерене, прокарване и екипиране на нови маршрути.

 

Постижението на 31-годишната Анджи идва в един много силен момент за женското катерене. През февруари 2017 г. Марго Хейс стана първата жена, изкатерила 9а+, след като премина култовите маршрути La Rambla и Realization/Biography. През септември 2017 г. Анак Верховен пък изкатери Sweet Neuf, още едно 9а+. Малко след това дойде и постижението на Анджи, което прекрачи границите на постигнатото до този момент и постави основите на вълнуващо бъдеще за женското катерене.

 

Всичко това ни даде повод да се свържем с Анджи Айтер, за да научим подробности около преминаването на трудния маршрут, както и всичко, което се случва с нея и нещата, които я вълнуват.

 

Как започна да се катериш?

 

Когато бях на 11 години, се записах на училище по катерене в Имст и станах част от местния отбор по катерене. Скоро разбрах, че този спорт напълно пасва на темперамента ми и е като мое второ Аз, привличането беше неустоимо.

 

След години катерене какво е този спорт за теб?

 

За мен катеренето е най-вдъхновяващият спорт. Невероятно разнообразен и предизвикателен, нито един маршрут не прилича на останалите, всеки е специфичен със своите тайни и уловки. Катерачните маршрути са като книги, всеки може да ги тълкува сам за себе си и е важно да може да чете между редовете – в случая, между движенията.

 

Кои са хората, които те вдъхновяват?

 

Имам много различни примери, които ме мотивират. Възхищавам се на хора с увреждания или хора на възраст, които все още имат енергията да изживяват страстта си. Освен това се вдъхновявам от хора, които успяват да постигнат неща, на пръв поглед невъзможни. Що се отнася до катеренето, свалям шапка на катерачите, които полагат усилия да екипират нови маршрути, които да се използват от другите.

 

Ти си първата жена, изкатерила 9b. За психиката или за физиката беше по-тежко това изпитание?

 

В проекта имаше и от двете – предизвикателство и за физиката, и за психиката. Когато през януари 2016 г. Якоб Шуберт премина маршрута и каза, че това е била „битката на живота му“, доста се изплаших. След това пътуването от родния ми град до Испания, фактът, че счупих две много важни хватки, и контузиите, които получих, ми се отразиха на психиката. Нараних показалеца си, а после скъсах сухожилие на лявото коляно. Отне ми девет месеца да се възстановя и в един момент исках да се откажа.

Физическото предизвикателство беше да успея да навържа всички сто движения от началото до края без почивка. Направих реплика на маршрута в катерачната зала в Имст и тренирах непрекъснато.

 

Текст: Диана Петрова

Снимки: Архив

 

ЦЕЛИЯТ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER. НА ПАЗАРА ОТ 7 СЕПТЕМВРИ, 2018Г.

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply