За едно денонощие около Нормандия

 

Текст и снимки: Йордан Свеженов

.

Гъста мъгла е завила с непрогледни вълма широката плажна ивица край Кале – града от френската страна на най-тясната част от протока ЛаМанш. Нищо не помръдва във влажната тишина на нощта, раздирана спорадично от пристанищните сирени, които насочват неуморните синьо-бели фериботи по пътя им през канала. Но в момента е четири без петнайсет сутринта и наоколо няма нищо синьо или бяло. Само мазната сиво-оранжева пелена на мъглата, която е изтрила всичко цветно и ме подтиква да тръгвам по-бързо.

.

Имам един свободен ден и пред мен стоят два варианта. Да се изпъна на равния, сплъстен пясък на плажа – толкова обширен, та спасителите го обикалят с пикапи – и спорадично да потапям краката си в студената океанска вода, край която денем шляпат весели дечица. Или да натисна газта и да поема на юг за една скоростна обиколка на Нормандия.
Колебанието не продължава дълго, защото час по-късно вече мигам сънено зад стоповете на единствения ентусиаст, който цепи непрогледния френски мрак пред мен на магистралата. Най-тъмното време от денонощието, размито от сивкавата мъгла, става още по-абстрактно, когато край пътя изплуват огромните стълбове на ветрогенератори, губещи се някъде нагоре в нищото като крака на великани, каращи те да се чувстваш дребен и нищожен. Моля се само времето да е благосклонно и видимостта да се подобри.

ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER

 

This entry was posted in Guide Explorer, Най - новия брой. Bookmark the permalink.

Leave a Reply