Лансароте – Земята, която гори под нозете ти

Текст и снимки: Йордан Свеженов

.

„ДОБЪР ВЕЧЕР! БЛАГОДАРИМ ВИ, ЧЕ НИ УВЕДОМИХТЕ ЗА ЗАКЪСНЕНИЕТО СИ. ТОВА СА КЛЮЧОВЕТЕ ЗА АПАРТАМЕНТА ВИ И БУТИЛКА С ВОДА, КОЯТО СМЕ ВИ ПРИГОТВИЛИ, ЗАЩОТО ВСИЧКО НАОКОЛО Е ЗАТВОРИЛО!“ – ПОСРЕЩА НИ СЪНЕНА ЖЕНА НА РЕЦЕПЦИЯТА, КОГАТО НАЙ-ПОСЛЕ ПРИСТИГАМЕ В ПУЕРТО ДЕЛ КАРМЕН. СЪВСЕМ СКОРО ЩЕ ОСЪЗНАЕМ, ЧЕ ПРОЗРАЧНАТА ТЕЧНОСТ В БУТИЛКАТА, КОЯТО ЛЮБЕЗНО НИ ПОДАРИХА, Е ЧАСТ ОТ НАЙ-ЗНАЧИМИТЕ НЕЩА НА ОСТРОВА.

.

.

Лансароте е един от четирите по-големи Канарски острова и най-близкият до Африка. Разстоянието до Мароко е едва около 100 километра. Повърхността е нашарена от приятни плажове и зашеметяващ вулканичен пейзаж, но определено водата е кът.
„Не е валяло от май миналата година!“ – оплаква се местен човек на следващата сутрин, а ние пресмятаме колко месеца са от май до февруари. След това ни описва трите основни начина за получаване на прясна вода на Канарите (освен тази, която търговците докарват бутилирана). Единият вариант е да се рециклира вече употребявана вода, но преработената я използват само за поливане и за поене на животни. Вторият вариант е да се обезсоли океанска вода. А третият е най-естественият – да се събере дъждовната. Но дъждовете тук са рядкост, а когато завали, вали поройно и кратко. Водата не успява да попие в каменистата вулканична почва и потича на мътни струи към океана, разрушавайки скалите по пътя си.
А скалите са навсякъде.

ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER

This entry was posted in Guide Explorer, News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply