Застинали тела на поляната на боговете

Текст и снимки: Йордан Свеженов

.

ГОЛИ ХОРА СЕ ПОДХВЪРЛЯТ ВЪВ ВЪЗДУХА, БАЩА НОСИ ПОД МИШНИЦА ДВЕ ДЕЦА С ГЛАВИТЕ НАДОЛУ, ДРУГ БАЩА Е ВРЪХЛЕТЯН ОТ ТРИ ГОЛИ БЕБЕТА НА РАМЕНЕТЕ, А ТОЙ ПОДРИТВА С КРАК ЧЕТВЪРТО, ЖЕНА ЯЗДИ МЪЖ, МЪЖ БИЕ ДРУГ МЪЖ, НАЙ-НОРМАЛНИТЕ ПРОСТО СЕ ПРЕГРЪЩАТ И ОБИЧАТ. ТОВА НЕ Е БАТАЛНА СЦЕНА ОТ ПОСТАПОКАЛИПТИЧЕН ФИЛМ НА УЖАСИТЕ. ТОВА СА ЕМБЛЕМАТИЧНИ ФРАГМЕНТИ ОТ СТОЛИЦАТА НА НОРВЕГИЯ – ОСЛО.

.

.

В Осло през зимата е важно да се движиш. Ако останеш на едно място за по-дълго, най-вероятно и ти ще се превърнеш в статуя. Движат се децата по ледените пързалки; движат се афроамериканци в ярко обагрени якета; движат се пешеходците, на които светофарът упорито свети червено. Дори гвардейците пред Кралския дворец не стоят мирно, както сме свикнали да правят почетните стражи, а отривисто потропват с крака, духат топъл въздух в шепите си и сноват наляво-надясно.
Раздвижват се и облаците в надвисналото зимно небе, а неочакваното намигване на позабравеното слънце зарежда с още малко енергия – точно колкото трябва, за да се извървят няколко пресечки зад Кралския дворец и да се достигне до Фрогнер парк. Тук, застинали в безстрастната февруарска белота, изваяни човешки фигури от бронз и мрамор издевателстват едни с други и с представите ви за нормално. Голи прегърбени старци се взират в нищото с потресаващи изражения, млади съпрузи се опитват да се удушат взаимно, жена с коса от змии размята кичури.

ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ TRAVEL & EXTREME EXPLORER.

This entry was posted in News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply