Да живееш върху айсберг за една година

Студено, тясно и самотно – няма друг начин, по който да си представим живота на айсберг

 

 

 

Нека да се изясним – Алекс Белини е абсолютно луд. О, той е умен, способен и културен, но дали е разумен? Не сме много сигурни за това. На 36 години той вече е прекосил два океана с помощта на лодка и е пробягал Съединените щати – и всичко това сам. Каква е следващата стъпка? Да живее на айсберг, докато леденият къс се разтопи. А колко време ще е нужно, за да стане това? В най-добрия случай една година.

 

През декември или януари приключенецът ще се запъти към глетчера Илулисат в Гренландия, където повечето атлантически айсберги започват своето пътешествие. Авантюристът се надява да намери ледник, който да се отправи на юг и да започне бавно да се топи, смалявайки размерите си. Една от основните цели на проекта е да документира смъртта на един айсберг.

 

Разбира се, има и някои изисквания. Както и при други природни формации и тук има разнообразие при формата и големината. За да е успешно начинанието обаче, парчето замръзнала вода трябвада е плоско и дълъго около 200-300 метра. По този начин вероятността в някой момент да се обърне намалява. Качи ли се на движещия се лед, Алекс ще остане там, докато „лодката“ му не се разтори или преобърне. Съществуват милиони ледени късчета, които са кандидати за експеримента, а избирането на правилното ще изиграе ключова роля за успешното протичане на мисията.

 

Звучи самотно, но Белини е свикнал с това.

 

„През 2005 г., преди първата ми обиколка на океана, споделя приключенецът, (Алекс е плавал сам 11 000 км през Средиземноморския и Атлантическия океан за 227 дена), чувствах нуждата да се изолирам, да се уединя и така да се насладя на самотата. Знаех, че единствено така мога да намеря себе си и да опозная вътрешното си аз. Пътешествам, за да надмогвам себе си, да се справя със слабостите на човешката природа. Целта не беше да прекося океана, целта беше да открия себе си.

 

Отне ми доста време. Три пъти се опитвах, преди да достигна отсрещния бряг. Втория път корабокруширах – след 23 дена и 1000 км бях захвърлен на о. Форментера и замалко да изгубя живота си. Третият ми опит продължи 227 дена, плавах, докато не зърнах твърда земя пред себе си.“

През 2011 Алекс пробяга 5300 км през Съединените щати за 70 дни. Неоспоримо трудно начинание. С какво обаче проектът „Без посока“ ще е по-различен?

 

Най-трудната част от него ще бъде това, че Белини ще трябва да стои наистина неподвижно. 90% от времето си той ще прекара в малка капсула за оцеляване, като възможността да се движи ще е снижена до минимум. Това е по-голямо предизвикателство, отколкото повечето хора си представят. Липсата на движение се отразява негативно върху мисленето. Колкото по-малко се движиш, толкова по-трудно вземаш решения. За да не умре обаче, способността му бързите реакции ще са жизнено необходими. Понякога само няколко секунди ни делят от смъртта.

 

Един от най-важните въпроси – какво ще яде? Капсулата на пруключенеца ще бъде заредена с храна като на алпинистите при експедиция. Менюто му също ще включва риба, която сам ще лови, като това ще бъде едно от малкото позволени движения.

А какво ще стане, когато айсбергът се разтопи или завърти? Авантюристът ще продължи да плава в океана, заедно със своята капсула, докато някой минаващ кораб не се превърне в негов спасител.

 

Текст: Ваня Звездарова

Източник: http://www.redbull.com/en/adventure/stories/1331719614071/this-man-plans-to-live-a-full-year-on-an-iceberg

 

This entry was posted in News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply