Срещнете се с първия световен шампион по плуване… в леда!

Дойде лятото и на всеки му се иска да поплува… И Кристоф Вандрач не остава по-назад, дори когато не е чак толкова топло или пък вали сняг. Всъщност, най-вече тогава.


Място: Мурманск, най-северозападните части на Русия – единственият град над Северния полярен кръг със средна годишна температура -1ºC и идеалното място, където известният плувец на дълги разстояния Кристоф Вандрач може да заяви титлата си на „Световен шампион по плуване в леда“. В басейн, буквално издълбан в леда, лудите за връзване състезатели се борят да не спират движението на крайниците си, докато защитните механизми на телата им изтеглят кръвта и бързо отслабват контрола.

 

Подготовка за състезанието

Състезанието е предизвикателство като никое друго по целия свят, затова и  състезателите трябва да тренират за него по необичаен начин: да се стремят да превъзмогват естествената реакция на тялото към леденостудената вода. Когато човек влезе за първи път във вода с температура около нулата, започва да хипервентилира, да поема и издиша въздух на бързи пресекулки. От решаващо значение е да издържиш през тази първа минута. След това нормалните функции на организма се задействат отново.

 

Басейнът – буквално разположен в леда

Времето обаче е ограничено и има сериозна причина трасето да е само 1 км: плувците могат да понесат само няколко кратки минути във водата преди да започнат да се парализират от студа и да се наложи да излязат. Затова и работата на треньора на Кристоф е не просто да помага на ученика си, но и да го запази жив.

За щастие Кристоф е тренирал достатъчно: както в Боденското езеро, така и по малко по-студени места… като например върху ледник. „Имам специално разрешение да плувам в езерото на ледника Хинтертукс, обяснява той, и съм единственият човек, на когото му е позволено. Качвам се със ски нагоре до него и след това влизам във водата за тренировки.“

 

Тренировки за изтезание

Приспособленията на плувеца може и да са прости, но тренировките определено не са: в името на собствената си безопасност и оптималното представяне на Вандрач се налага постоянно да наблюдава сърдечния си ритъм, скоростта и температурата на кожата. Използва и кожни сензори, с които си набавя постоянна биометрична информация в реално време, докато тренира. При плуването в леда всичко се свежда до прогресивността, до постепенното удължаване на времето, прекарано във водата. Според Вандрач дори и един олимпийски шампион няма да може да издържи повече от минута в леденостудената вода, без да е тренирал за това. Най-добрите плувци в леда въобще и не изглеждат като олимпийските шампиони. В интерес на истината този е от малкото спортове, в които слоевете мазнина по кожата са полезни за спортиста – те изолират тялото и запечатват топлината му: нещо много полезно в Мурманск, където температурите са още по-ниски от обичайното. „Водата там е още по-студена и се намира под огромен слой лед с дебелина 40-50 см. Температурата ѝ е около 7 ºC, а като излезеш отвън, вятърът я снижава още повече, до към -15 ºC.“

 

Тренировки в Мурманск

След състезанието плувците бързо се отвеждат на закрито и се оставят на грижите на екип от доктори, които проверяват жизнените им показатели. А струва ли си всичко това? Вандрач споделя: „Всъщност е доста безопасно. Имам дъщеря. При тренировките си винаги внимавам и никога не съм сам – наблизо имам спасителен пояс и някой, който да ме наблюдава през цялото време“. А какво стои на преден план в съзнанието му ли? Не просто да оцелява, а да печели. „Никога не отивам на състезание с мисълта: ще се радвам да приключа и втори. Исках да спечеля шампионата“.

Става напечено, или по-скоро заледено, и Вандрач отнася у дома титлата на Световен шампион с общо време от 13 минути, с което се превръща в първия шампион по плуване в леда в световната история. А това е толкова невероятно, че направо ни побиват тръпки.

 

 

Текст: Ивелина Минчева

Източник: http://www.redbull.com/en/adventure/stories/1331712376439/go-for-a-frozen-swim-in-the-very-first-ice-swimming-world-championships

 

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply