Покоряването на Ниагарския водопад

Ниагара! Дай боже всекиму да изпита такива блажени чувствования, каквито аз изпитах, като наближавахме Ниагарския водопад, а още повече – когато блесна с всичкото си величие пред очите ми това чудо на природата!”

Алеко Константинов

 

В даден момент от живота си всеки от нас се е сблъсквал със славата на това магическо място. Историите за Ниагарския водопад прекосяват времето и пространството, като намират убежище в кадрите на поредния научнопопулярен филм, подскачат сред творбите на захласнати писатели, в сънищата на мнозина пътешественици или просто прозират в копнежа ни по красивата и умиротворена природа. Ниагара – една от вечно желаните и никога остаряващи дестинации в пътното ни тефтерче. Но представяли ли сте си го някога замръзнал? Изцяло покрит с нежни кристалчета блестящ сняг. Слънцето се плъзга по склоновете на водопада и се отразява от дебелия лед, възцарил се като господар наоколо. При тези условия природната забележителност става бленувана дестинация на по-екстремно настроени мечтатели и любители на различни спортове.  А преди няколко седмици, за първи път в историята ни, дългогодишният катерач Уил Гад успя да покори потъналия в лед водопад. Какво се крие зад това изкачване?

 

 

Идеята за покоряване на древния водопад се е промъквала в мислите на Уил Гад от дълго време. Какво го е спирало досега? Множество законови ограничения и забрани. Катеренето по замръзналия природен паметник е влизало в графата с незаконни прояви. Но преди една година екипът на Ред Бул вижда възможност за ново екстремно преживяване, свързва се с дългогодишния любител на адреналинови приключения и  заедно започват да работят по издействането на разрешително за опасното изкачване. Извървяват дълъг и труден път през гора от безкрайни законови процедури, борят се срещу съмненията на управата на парка относно мотивите им и срещат разбираемия страх на хората, изправени пред нещо невъзможно. Накрая успяват да убедят всички, че Уил Гад не е самоубиец, решил драматично да приключи живота си, хвърляйки се от Ниагарския водопад.

 

Какво следва? 45-метрово изкачване по силно замръзналото природно чудо,  докато активната му част продължава да хвърля ледени пръски наоколо. Разбира се, авантюристът не е сам – с него са екипът на Ред Бул и Сара Хюникън. Това не е едно самотно приключение, а резултат на общи усилия. Така  Гад отваря вратите на един забранен дотогава свят  за всички катерачи, привлечени от ледените стени. Напрежението, което той изпитва, е повече заради страха да не провали бъдещите възможности за други като него, отколкото от провала на цялото му приключение.

 

„Много се радвам, заради перспективата за интересно изкачване, но за мен нещо друго има по-голямо значение. Чувствам се сякаш съм направил нещо значимо, не само от гледна точка на катеренето, но и за да покажа на света моя спорт в положителна светлина.“

 


Разбира се, и самото изкачване крие своите изненади. Ледът, покрил Ниагара, е започнал формирането си от склоновете, а не от върха, както е прието. Много от натрупването му се получава от пръските вода или мъглата, долитащи от водопада. Затова и той няма добре оргнизирана структура. Тя наподобява люспите на лука и ако го удариш на погрешното място, не можеш да предвидиш как ще се счупи. Но катерачът  ветеран  има тайно оръжие – нов механизъм за катерене, който той сам е изобретил. Куки със странични колчета в т-образна форма. Цялото изобретение прилича на грозна рибарска кука, направена от стомана, но помага на Гад при покоряването на Ниагарския водопад.

 

Вече близо до 50-годишнината си Уил Гад е лъгал смъртта неведнъж, а сега се превърна и в първия човек, изкачил замръзналия Ниагрски водопад. С това постижение стените на новите предизвикателства пред останалите катерачи падат. Приключенец по душа,Уил Гад няма намерение да спира тук. Той  продължава да търси необуздани върхове, които да се превърнат в новата му цел. Ниагарският водопад, бленувана от много любители на екстремните спортове дестинация, вече е с една идея по-достъпна. Какво следва? Никой не знае, но духът на приключенията витае във въздуха.

 

 

Текст: Ваня Звездарова

Източници: http://adventureblog.nationalgeographic.com/2015/02/01/video-interview-ice-climbing-niagara-falls-will-gadd-on-being-drawn-to-the-edge/?utm_source=feedburner&utm_medium=feed&utm_campaign=Feed%3A+NationalGeographicAdventure+%28National+Geographic+ADVENTURE%29

http://www.outsideonline.com/outdoor-adventure/climbing/ice-climbing/Will-Gadd-Niagara-Falls-Ice-Climb-Interview.html

http://theadventureblog.blogspot.com/2015/02/video-what-it-looks-like-to-climb.html

http://theadventureblog.blogspot.com/2015/02/will-gadd-makes-first-ascent-of-niagara.html

 

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply