Пътешестние през Южния полюс

На пръв поглед французите Стефани и Джереми Жикел изглеждат като обикновени адвокати, но ако се вгледаме по-отблизо, ще забележим, че в сърцата им гори копнеж за приключения. И по-точно, двойката бива привлечена от далечни места, над които властват вечни ледове и снегове. Двамата пътешественици вече имат известен опит  при покоряването на мразовити дестинации – били са в Свалбард, най-северната част на Норвегия в Северния ледовит океан, Гренландия и Антарктида. При пътуванията си използват различни методи за придвижване – каране на ски, плаване, дори ходене пеша по заледените повърхности. Французите също са се разписали в историята на маратона на Северния полюс, където участниците се надбягват по заледените води на Антарктическия океан.

 

Миналия ноември младите пътешественици започват нова и още по-екстремна задача, а именно да прекосят с помощта на ски Антарктида през Южния полюс. Маршрутът на експедицията приблизително надхвърля 2065 км. Това е тяхната мечта: да прекосят най-голямата пустиня на земята и в същото време най-студеният ни континент, завит с дебело одеяло от поне 1,6 км лед .

 

„Установихме, че ще са ни необходими около 70 дена, за да достигнем отсрещния край на континента, следвайки Южния полюс, където се намира научната полярна станция Амундсен-Скот. Предизвикателството е голямо. Ще се срещнем със студ, екстремен студ – с температури, които вероятно ще паднат до – 50ОС през това време на годината – катабатичен вятър, снежни гребени, ледени пукнатини, за да завършим мисията си, ще трябва да преминем през плато, с голяма надморска височина (приблизително до 2500 м), докато теглим нашите шейни пълни с оборудване, храна, палатки, средства за комуникация и други принадлежности за сигурност.

 

Досега около петдесет мъже и жени са прекосили Антрактдита, следвайки Южния полюс, със ски или ски с парашут. Много са започвали подобни експедиции, но са били принудени да се откажат. Ако успеем, ние ще бъдем първите французи, прекосили Антарктида на ски за един сезон.

 

Освен физическото и психоголигическото предизвикателство, ние бихме искали да споделим преживяването си. С помощта на Кирякос Казирас, професионален фотограф, ще подготвим снимков и видео материал. Бихме искали да   разкажем за експедицията си и с едно визуално-звуково потапяне да покажем колко е важно да се опознае Антарктида.

 

Ще поддържаме контакт с ученици преди, по време и след експедицията. Целта ни е да ги направим съпричастни чрез експериментален подход към спецификите на полярните региони и към ценностите, върху които искаме да наблегнем чрез този проект: да надминаваме себе си, да показваме солидарност и да споделяме опита си.

 

С тази експедиция виждаме и възможност да открием фонд за благотворителната асоциация „Малки принцове“, чиято цел е да сбъдва мечтите на болни деца.“

 

 

След 74- дневно пътуване екипът на двамата адвокати и техния водач Ар Джонсън най-накрая достигна финалната точка – залива  Херкулес. Триото започна пътешествието си от шелфовия ледник Филхнер през ноември миналата година, както беше предвидено. Сега, в края на първия месец от новата година, пътешествениците успешно завършиха своята мисия. През какви препятствия са минали? Снежни бури, глад и многовековен студ, това е само малка част от предизвикателствата, които изследователите срещат по време на експедицията си. Любопитните могат да проследят целия им път, описан в блога на Ар Джонсън. До края на пътуването си, екипът е изминал 2045 км, като през последните 45 км  бяга в продължение на 18 часа, за да достигне крайната точка на приключението си, преди самолетът, който ги чака, да излети.Трудни преходи, големи студове и много постигнати рекорди. След всичко това, изморени и щастливи от успеха, тримата изследователи пътуват обратно към дома.

 

 

Текст: Ваня Звездарова

 

Източници: http://runners-to-the-pole.com/across-antarctica-2014-english-version/

http://theadventureblog.blogspot.com/2015/01/antarctica-2014-final-team-safely-back.html

http://www.ousland.no/blog/

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply