68-годишният Александър Доба е Авантюрист на 2015!

68-годишният полски водач на каяк спечели онлайн гласуването на „Нешънъл джиографик“ за Авантюриср на годината. Припомняме ви, че миналата година сърцата на публиката покори 27-годишният каталунец Килиан Жорнет.

 

На 19. април 2014 Александър Доба акустира с каяка си във Флорида. И това съвсем не би бил впечатляващ факт, ако полякът току-що не бе изминал смайващите над 12 400 км през Атлантическия океан, което прави начинанието му най-дългото плаване с каяк в откритите води на океана в историята на човечеството. Пътешествието старита през октомври на 2013 от Лисабон, Португалия като намерението му е да измине 8700 км и да пристигне във Флорида в средата на февруари. Но виелици и неприятности по пътя го карат да се отклони и да добави още непредвидени километри към маршрута си.

 

Дръзкият приключенец задвижва лодката си единствено със собствени сили през най-широката част на Атлантическия океан. Изминава около 50 км на денонощие, като се движи често през нощта, когато е и по-хладно. Спи не повече от шест часа на ден, свит в малката си кабинка до провизиите и екипировката си за пет месеца. След като се отдалечава достатъчно от брега, прекарва по-голямата част от пътешествието си гол явно защото може да си позволи това удобство.

 

Доба започва да кара каяк на 34 и казва, че не се е подготвял физически за пътешествието. „Смятам се за турист, споделя той, предприемам дори презокеански експедиции като такъв. А един турист не се подготвя много-много. Като цяло съм физически активен, карам колело, работя в градината и се наслаждавам на разходките.“

 

 

Една акула се опитва да го нападне, но той я удря силно по главата с греблото си и успява да се отърве от хищника. Сблъсква се с 9-метрови вълни. Неочаквано прекарва 40 денонощия в битка с неблагоприятните ветрове и течения, които го карат да обикаля в кръг около прословутия Бермудски триъгълник. А на всеки две седмици се завърта в кръг. На три пъти изминава по 300-500 км само за да бъде върнат обратно от въздушните и морски течения. А на всичкото отгоре и рулят му се чупи и го принуждава да се върне в Бермуда, за да поправят лодката му.

 

Авантюрист на годината неслучайно се присъжда от публиката – това е награда за една вдъхновяваща личност. И Александър Доба я заслужава с всяка клетка!  „Хората ме питат колко съм възръстен, а аз им отговарям: „Аз не съм възрастен! Аз младея на 67!“

 

Текст: Диляна Георгиева

Източници: http://adventure.nationalgeographic.com/adventure/adventurers-of-the-year/2015/aleksander-doba/

http://adventure.nationalgeographic.com/adventure/adventurers-of-the-year/2015/aleksander-doba-peoples-choice/

This entry was posted in Global Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply