Двайсет съвета за лагеруване през зимата

Лагеруването през зимата може да изглежда като начинание за авантюристи, отшелници или дори мазохисти. Тежък студ, виелици и дълги часове на мрак – звучи почти отблъскващо. И все пак с правилните умения и екпировка зимното палаткуване може да се окаже приятно особено когато е сковал силен студ, планините са побелели от сняг, а небето е безоблачно, обагрено от светлините на звездите. Изживяването е приказно, когато лежиш в топъл спален чувал с чаша горещ шоколад и наблюдаваш зимния пейзаж. Всъщност мразовитите условия са идеални за зимно лагеруване. По-лесно е да поддържаш топлината си, когато е сухо и студено, отколкото когато е влажно и студено.

 

 

Ето и съветите на опитния планинар Крис Таунсенд, които ще ви помогнат да се докоснете до вълшебството на зимната природа.

 

1. Не забравяйте, че  е по-лесно да задържите топлината, отколкото да се стоплите. Когато спрете, за да опънете палатката си, сложете си топли, сухи дрехи, преди да сте започнали да изстивате.

 

2. Долинните дъна и депресиите са по-хладни от склоновете, тъй като студеният въздух пада надолу. Равнинните пространства по урвите са най-топлите места за лагеруване.

 

3. Вятърът прогонва топлината. Търсете места на завет, защитени от скали, брегове или дървета. С помощта на лопата можете да издигнете снежна стена откъм ветровитата страна на палатката и да натрупате сняг в основата на тентата за намаляване ефекта на вятъра.

 

4. Когато лагерувате върху дебел сняг, отъпчете основа и я оставете известно време да се втвърди, преди да разпънете палатката. Това пречи на снега да поддаде, когато влезете на закрито, и леглото ви да пропадне. Ако имате лопата, каквато препоръчвам да носите при по-голяма снежна настилка, използвайте я, за да заравните терена.

 

5. Стандартните колчета за разпъване се измъкват от мекия сняг, ако се използват по обичайния начин. Затова опънете въженцето около колчето и го заровете хоризонтално, като утъпчете снега отгоре. Вместо въженца може да се използва корда. По-добри от обикновените са дългите широки, извити остри колчета за сняг, но те си заслужават инвестицията единствено ако лагерувате често през зимата. Ако заровите колчетата, те може да замръзнат на място и трудно да ги извадите. В този случай пикелът би бил от полза, но внимавайте да не повредите палатката. Вместо колчета може да използвате и самия пикел или пък с туристически щеки или ски.

 

 

6. Изключително важно е в палатката да няма влага. Изтръскайте снега, преди да влезете, и съблечете мокрите си дрехи в преддверието.

 

7. Можете да избегнете кондензацията, като оставите малки пролуки и дори отворите вратата на палатката, ако времето го позволява. Вътре ще е по-студено, но пък влагата ще излезе навън.

8. Свещ или газов фенер също помагат за изсушаване на въздуха, а и отдават топлина. Дръжте всяко огниво далеч от плата на палатката или каквито и да е други запалими предмети. По-добре оставете фенера в преддверито, отколкото във вътрешното помещение.

 

9. Зимните нощи са дълги и мрачни. Е-четец, смартфон или таблет с музика или радио, книга с меки корици или тесте карти карат времето да минава.

 

10. Спалният чувал може да бъде идеалната топла дреха. Ако ви стане хладно, напъхайте се вътре и го закопчайте до мишниците, като използвате качулката за упора. При минусови температури можете да готвите, ядете, четете, пишете и да се наслаждавате на гледката, докато сте в спалния си учвал.

 

 

11. Топлите храни и напитки повишават и вашата температура, така че консумацията непосредствено преди лягане може да ви подсигури топъл сън. Мазнините са добър вариант, понеже освобождават бавно топлината и така я запазват за по-дълго време, отколкото въглехидратите. Не щадете количествата. По-вероятно е да ви стане студено, ако сте гладен.

 

12. Ако през нощта усетите хлад, а спалният ви чувал е закопчан догоре, навлечете нещо топло и сухо. Шапката и чорапите наистина могат да променят положението. Ако в чантата ви няма място за обемисти дрехи като ветроустойчив и тежък суичър, сложете го върху раницата.

 

13. Земята поема най-много топлина особено когато е замръзнала или покрита със сняг. Усетите ли студ, сложете дреха под постелката си. Ако тя е по-малка, натрупайте дрехи под краката си. Постелки, които през останалото време от годината поддържат добра температура, може да се окажат недостатъчно дебели при зимни условия. Често е по-добре да се носят две. Под самонадуваемата рогозка може да се сложи и такава от пяна.

 

14. Когато се събудите сутрин, вземете дрехите си в спалния чувал, за да ги затоплите, преди да ги облечете.

 

15. Изолирайте котлона си от земята с парче пяна със затворена клетъчна структура, с лопатата за сняг или дори с книга. Ако горивото е отделно, е по-важно да изолирате него, отколкото котлона.

 

 

16. Бутанът и пропанът не се изпаряват добре при нулеви температури, затова много газови котлони могат да се окажат бавни, ако въобще заработят. Най-добри за зимата са тези, които работят и с течно гориво. При други печки топлопроизводимостта може да се повиши, като затоплите бутилките с гориво в плат или дори в спалния си чувал. Може да ги сгрявате с ръце по време на употреба, най-добре с тънки ръкавици, тъй като флаконите могат да се окажат изключително студени. Съдовете с вграден нагревател също дават по-бързи резултати при варенето на вода и топенето на сняг. Метила, бензина и парафина са добро решение за студеното време, но първото може да се позабави с топенето на снега.

 

17. Доколкото е възможно, избягвайте да разтапяте сняг, тъй като процесът е бавен и изисква много гориво (за да се разтопи литър вода, се използва същото гориво като за кипването ѝ). Ако снегът е много на дълбоко, разровете се за поток или друг водоизточник, или се огледайте за открити басейни. Ще ви отнеме по-малко време да носите вода на един километър, отколкото да стопите снега. Внимавайте през това време да не паднете.

 

 

18. Когато топите снега, първо сложете малко вода на дъното на съда. В противен случай той може да загори и да влоши вкуса на водата. Ако нямате никаква вода, започнете с малко количество сняг и го разбърквайте бързо, докато се стопи. Не пълнете плътно съда, защото водата ще се просмуче и ще загори.

 

19. През нощта водата замръзва, ако не се предпази от студа. Вечерта напълнете термобутилки, за да не ви се налага сутринта да топите сняг. Бутилките вода могат да се изолират като ги увиете в плат и не ги държите на земята, а в раницата или в обувките. Ако обърнете бутилката наобрато, дори и част от водата да замръзне, тази в горната половина, би трябвало да остане в течно състояние. Широките гърла са най-добрият вариант за зимата, тъй като образувалият се лед лесно може да бъде изваден. Направите изолация за шишето с тиксо и пяна със затворена клетъчна структура. Ако снежната покривка е дебела, заровете бутилките си и понеже снегът е добър изолатор, водата няма да замръзне. Вечерта напълнете съдове с вода. Ако водата замръзне, просто сложете съда върху котлона, за да я сгреете. Добавете овесени ядки или мюсли още преди лягане и ги сгответе за закуска.

 

20. Използвайте бутилка за уриниране, за да не ви се налага да излизате извън палатката през нощта. Уверете се, че ще я бележите добре, за да не я сбъркате с питейната вода. Ако уринирате на снега, покрийте мястото, тъй като жълтият цвят е неприятен на вид. Може да се окаже невъзможно да си изкопаете дупка за тоалетна в заснежената или замръзнала земя (макар и пикелът да е в помощ). Събирайте фекалиите в двойни найлонови торбички. Ако ги оставите на мястото, където сте лагерували, уверете се, че е далеч от пътеки, водоизточници (проверете на картата, ако не се забелязват) или местата, където някой друг може да опъне палатката си. Изгаряйте или прибирайте тоалетната си хартия, а най-добре да използвате снега.

 

 

Текст: Диляна Георгиева

Източник: http://www.christownsendoutdoors.com/2014/12/twenty-tips-for-winter-camping.html

 

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply