Ед Стафърд: „Не искам да заемам мястото на Беър, но може да се покаже нещо по-реалистично“.

Познаваме Ед Стафърд от „По поречието на Амазонка“ и неговия рекорд за първия в света пешеходен преход на цялото протежение на великата река. Там Ед се сблъсква с наркотрафиканти, заплашван е с огнестрално оръжие, бива отвличан от племена в джунглата и междувременно несправедливо го обвиняват в убийство – това е само малка част от огромния арсенал на приключенията му.

 

Ед Стафърд доста убедително диша зад врата на Ранулф Файнс и Беър Грилс с военното си минало, екстремните си преживявания, книгите, които ги описват, както и телевизионното му предаване „Захвърлен в пустощта“. Но за разлика от Файнс и Грилс с техния аристократичен произход, Ед е син на самотна майка, която забременяла на 15 и оставя детето за осиновяване. 39-годишният приключенец вярва, че този факт в живота му е в основата на околосветкстите му странствания и експедиции.

 

„Не мисля, че изследователите са в мир и покой със себе си, защото ако беше така, нямаше да имат този устрем“, споделя Стафърд. „Ако погледнете повечето излседователи, в тях има нещо странно, нещо, което не се вписва в общоприетото. Не знам дали е заради осиновяването, но в мен определено има някаква несигурност, страх от нещо, което искам да променя в живота си. Затова човек прави нещо голямо, към което може да посочи и да каже: „Ето, виж, постигнах това, доказах собствените си способности.“

 

През 2010, след като завършва обиколката по Амазонка, Ед все още се чувства непълноценен и започва търсенето на биологичните си родители. С помощта на сестра си Джейни, фейсбук и гугъл ърт начинанието се овенчава с успех. Оказва се, че 9 години след раждането му родителите му се събрали и им се родили още двама сина – кръвните братя на Ед, които той е повече от щастлив да открие. „Потърсих ги не защото ми трябваха нови родители, а просто защото е в кръвта ми да искам да разбера.“

 

Последните 20 години британецът прекарва в опити да докаже себе си чрез различни международни експедиции, първо в леката пехота, после като консултант по сигурността и логистиката към ООН при президентските избори в Афганистан. През 2008 г. стартира най-внушителното си начинание – 859 дни пеша по цялото протежение на р. Амазонка – дело, което влиза в рекордите на „Гинес“. Приключението, което изстрелва Стафърд сред звездите на великите изследователи, е подробно описано в „По поречието на Амазонка“.

 

„Навлязох в една общност, където някакъв мъж изчезнал предишния ден. Подведоха ме под отговорност и ме задържаха за 24 часа. После преди да ме пуснат, казаха, че британският ми паспорт не бил валиден, защото не бил подписан лично от кралицата.“ Сър Ранулф Файнс казва за похода на Ед: „невероятен пример за упорития характер, който ти е необходим, за да успееш на такъв труден и опасен терен“.

 

След успеха на книгата Стафърд се насочва към телевизията през 2012 с предаването на „Дискавъри“ – „Захвърлен в пустощта“. Изоставен на самотен остров в Тихия окен, приключенецът трябва да разчита единствено на собствените си знания и умения, за да оцелее без храна, екипировка или пък дрехи. За да гарантира автентичността на преживяването, британецът отпраща снимачния екип заедно с дрехите му и сам заснема предаването. И резултатът няма нищо общо с „Оцеляване на предела“ с Беър Грилс, за което Ед споделя: „Гледам на този сорт предавания като на развлекателни. Забавно ли е на екрана? Да. Но има ли нещо общо с истинския живот? Съвсем не. Не искам да заемам мястото на Беър или други приключенски програми, но реших, че може да се покаже нещо по-реалистично“. Стафърд споделя как останлите предавания са внимателно подготвяни за сцените, които заснемат, и той иска да се разграничи от тях.

 

 

Текст: Диляна Георгиева

Източник: http://www.mirror.co.uk/news/real-life-stories/tv-survival-expert-ed-stafford-4968305

 

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply