Първите семенца живот на Марс

Победителите в университетски конкурс по проекта „Марс едно“ ще посадят живот на Марс през 2018 година.


5 януари 2015 година, Амерсфорт: Екипът на „Марс едно“ с гордост съобщи победителя в университетския конкурс за иновативни идеи, които студентите ще могат да осъществят на територията на червената планета чрез безпилотен полет през 2018 година. Съревнованието стартира през 2014, а в началото на декември от 35 участници бяха подбрани само 10 отбора. Победителите, обявени в първите дни на новата година, са екипът „Сийд”[1], събрал участници от Португалия, Испания и Холандия, с общата цел за засяването на първото растително семенце на Марс, което чрез покълването си ще докаже концепцията, че животът на планетата е възможен.

 

„Високото качество на проектите, предложени от студентите, и огромните усилия, които са вложили в изготвянето им, ни правят изключително щастливи”, сподели Арно Уйлдърс, съосновател и главен технически съветник на мисията „Марс едно“. – Идеята за посяването на семена е неповторима и вдъхновяваща, тъй като ще бъде и първият опит да се отглежда растение на Марс.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Освен изключително научно достижение студените смятат, че проектът им ще окаже и голямо социално въздействие върху идеите за живот на Марс и би могъл да допринесе в бъдещото изграждане на поддържащи живота системи на територията на планетата. На ракетата ще бъде натоварен контейнер, състоящ се от външна част, която да подсигури защита срещу неблагоприятните природни условия и вътрешна част, в която ще се намират няколко касети със семена. Те ще са от растителния вид Arabidopsis thaliana, най-често използвания при изследването на растителността в космоса. След доставянето им на Марс ще бъдат подсигурени условия, в които семената да поникнат и да се развият. Растежът им ще се заснема с кадри, които ще се предават директно към Земята.

 

„Не можем да опишем радостта си, че тъкмо ние сме избраните сред толкова много изключителни идеи. Вълнуваме се страшно много, че ще сме първите, които изпращат живот на Марс. Пътуването ще е страхотно и се надяваме да го споделим с всички вас!”, сподели Тереза Араужо от „Сийд”. Екипът им се състои от четирима студенти от Мадридския университет и Масачузетския технологичен институт в Португалия. Подкрепят ги и Мария Хелена Карвальо, ботаник от португалския Институт по молекулярна и клетъчна биология, и д-р Джак ван Луун от Амстердамския свободен университет.

 

Сред проектите на останалите участници имаше идеи за различни начини за генериране на кислород от въглероден диоксид или вода, или за намаляването на общото количество на въглеродния диоксид в атмосферата; за изследване на метеорологичните условия на планетата; изграждането на микро-парник  и други.

 

Проектът „Марс едно“ е фондация с нестопанска цел, която цели да трайно да засели Марс с човешки живот. С помощта на технологиите днес това вече е постижимо, а в плана на мисията „Марс едно“ се използват добре тествани и разпространени по цял свят методи и средства. Идеята за първата крачка, положена на червената планета, вдъхнови мнозина и бързо спечели интереса на обществото, с което се осигуряват и необходимите финанси за осъществяването ѝ.

 


[1] От английската дума „seed”­ семе, зърно – б. ред.

 

Текст: Ивалина Минчева

Източник:http://www.mars-one.com/news/press-releases/the-winner-of-the-mars-one-university-competition-will-bring-life-to-mars-i

 

This entry was posted in Global Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply