Да пренесем планината в града!

Планината оживява във френския филмови фестивал „Планината на сцената”

 

 

Вчера, 10 ноември, в 18 ч. в парижката зала „Зенит” за втори път отваря врати зимната версия на фестивала „Планината на сцената”, стартирал за първи път през 2013 година. Събитието се организира за втора поредна година в две издания – лятно през април и зимно през ноември, като се провежда на няколко етапа в едни от най-големите френски градове. Целта на фестивала е да пренесе планината в града чрез прожекции на документални филми, посветени на планинските спортове, придружени с появата на някои от главните виновници, както атлети, така и екипи по заснемането, които споделят своята любов към екстремните спортове.

 

Тазгодишното ноемврийско издание ще обиколи 13 френски града и ще представи на публиката заглавия, свързани със сноуборда, алпинизма и вертикалното планинско бягане. Креативност, завладяващи истории и незабравими емоции в приключенията на Ерик Хьорлейфсон, Самюел Антаматен, Франсоа Дамилано и др. ще грабнат зрителя за пореден път.

 

На фестивала ще се излъчи за първи път и филмът за невероятния Килиан Жорнет -„Върховете на живота ми”. В едноименния проект ултраатлетът си постави за цел да постави рекорди за скоростно покоряване на 7 от най-високите върхове в света.  Прекрачил всякакви предели на човешките възможности, на 25-годишна възраст Килиан печели всяко едно престижно състезание във вертикалното бягане и ски-алпинизма. Лентата разкрива човека, стоящ зад мита: един скромен, привлекателен и пристрастен към планината приключенец.

 

Текст: Ивелина Минчева

 

Повече информация на: http://www.montagne-en-scene.com/

 

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply