Две години след мисията „Ред Бул Стратос” – най-доброто от Баумгартнер

Шест подвига, с които „Покорителят на небесата” ни остави без дъх.


1. Скокът от космоса

 

Рискови фактори: неизвестни

Коефициент на изумителност: извън всякакви измерими величини

С благодарност за: кислородните резервоари, херметизираните скафандри и, разбира се, за камерите GoPro!

Без съмнение най-известният (и определено най-гледаният) скок с парашут за всички времена. С помощта на балон с горещ въздух Баумгартнер се издига на височина от 38 969 метра, след което се хвърля от стратосферата обратно към Земята. Достига скорост от 833,9 км/ч и в продължение на 4 минути и 22 секунди е в състояние на свободно падане, преди да разтвори парашута си при спускането към повърхността.

 


2. Спускането в Тайван

 

Рискови фактори: полиция

Коефициент на изумителност: Случи се толкова бързо, въобще някой разбра ли?

Много от ранните бейсджъмпинги се извършват незабележимо и прекрачват границите – в буквалния смисъл. Тъй като Феликс не иска властите да го спипат при изкачването му върху триметровия парапет на небостъргача Тайпе 101, той наема група брейкъри, които с танца си да отвлекат вниманието на охраната и случайните минувачи. После бързо се качва на самолет и напуска страната, но въпреки това получава забрана да се върне отново в Тайван.


 

3. Изстрелване в бездната

 

Рискови фактори: Липса на достатъчно светлина и височина.

Коефициент на изумителност: Човек никога не е бил по-близо до възможността да се превърне в Батман.

Скокът в пещерата Мамет в Госпич, Хърватия, се превръща в едно от най-уникалните постижения на Баумгартнер. Когато се хвърля и разтваря парашута си, едва ли му е било необходимо да се притеснява за прекалено силния вятър. За щастие, пътешествието му към центъра на земята приключва след около 200 метра, когато Феликс се приземява в безопасност на дъното на пещерата.

 

4. Човек срещу машина

 

Рискови фактори: Феликс се състезава със самолет.

Коефициент на изумителност: Феликс се състезава със самолет.

Добре де, технически погледнато, това си бе чисто съревнование между човек и човек с криле. Но кого го е грижа? Все си остава толкова страхотно. С помощта специално проектирано крило от въглеродно влакно Баумгартнер се движи с 260 км/ч над езерото Пауъл в Юта редом със самолет с мощност от 500 конски сили.  Кой печели ли? Всеки, който става свидетел на събитието!

 

5. Англия от въздуха

 

Рискови фактори: мокрите парашути потъват

Коефициент на изумителност: достигане на ниво „рок звезда”? При това – международна.

Преди време хора се прославяха с преплуването на Ла Манша. Феликс обаче никога не е бил голям плувец – за сметка на това пък е страшен пилот. Със саморъчно сглобени криле се превръща в първия човек, който прекосява Ла Манша по въздух – без двигател.

 

 

6. Преодоляване на Торе Майор

 

Рискови фактори: малка площ за приземяване

Коефициент на изумителност: най-високата сграда в Мексико

Тази каскада в центъра на Мексико събира доста голяма тълпа от хора, много от които нямат абсолютно никаква идея защо човек ще тръгне да скача от някаква сграда. Въпреки вятъра и лошите технически условия Баумгартнер се придържа към плана и изпълнява едно страхотно приземяване. Олѐ!

 

 

 

Текст: Ивелина Минчева

 

Източник: http://www.redbull.com/en/adventure/stories/1331684573441/stratos-versary-%E2%80%93%C2%A0celebrating-felix-s-finest-work

 

 

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply