През Гибсън и Голямата пясъчна пустиня с велосипед

През земи, обитавани от аборигенски племена, през известните надлъжни пясъчни дюни и в продължение на повече от 1600 километра, трима авантюристи се впускат в приключението на живота си.

 

 

 

 

 

 

Като част от предизвикателството да покори десет пустини в света южнокореецът Йонг-хо Нам успява да прекоси пустинята Гибсън и Голямата пясъчна пустиня в Австралия на две колела. Той стартира експедицията си от северния град Алис Спрингс на 10 април 2014 г. заедно с двама приятели и съотборници – Джейсън Ричард Смит (35) и Райън Коуп (28). След 22-дневно въртене на педали и много внимателно планиране на животоспасяващите спирки за снабдяване с вода от отдалечени, едновремешни кладенци тримата пътешественици пристигат на 11 май при плажа „Ейти майл бийч”.

 

Маршрутът: 1600-километров преход с велосипеди тип „фетбайк”, от австралийското градче Алис Спрингс до плажа „Ейти майл бийч” по северозападното крайбрежие на страната.

 

Проблеми с недостига на вода, здравословното състояние и условията на пътя
Нам споделя, че най-сериозните трудности, пред които с екипа му се изправят по време на пътешествието, са били обвързани с набавянето на вода и физическото им здраве. Състоянието на пътя също предизвиква определени затруднения пред тях: дълбоките меки пясъци или грубата повърхност (особено след дъжд) и температурните промени са важни фактори за разстоянието, което пътешествениците могат да изминат на ден.

 

 

Отборът пренася водата си на гръб, но допустимото дневно количество не надвишава пет литра на човек. През първата половина от маршрута си те могат да допълват запасите си в четири малки аборигенски селца по пътя, но през последните 700 км от прехода си нямат абсолютно никакъв източник на прясна вода. Предварително проучват местоположението на кладенци или други водни находища от сателитни снимки, но когато пристигат на място, са разочаровани от гледката на пресушените източници.

 

През втората половина от експедицията Джейсън губи сили и не успява да продължи по план. На 5 май Нам не може да открие Райън, който, изпреварвайки ги, се впуска в самостоятелно пътуване в продължение на два дни. На 7 май, на 250 км от заветната им цел, Нам е принуден да се свърже със спасителен екип. На 9 май чартърен самолет открива крайно изтощения Райън и му спуска вода. Пътешественикът се изгубва в пустинята и е дехидратиран до прага на смъртта. Споделя, че дори е написал последното си съобщение до семейството си и си е направил една последна снимка.

 

 

Така те продължават експедицията си и достигат крайната цел – „Ейти майл бийч” в 11 ч. на 11 май, на 1680 км от началната точка – Алис Спрингс. С това си пътуване Нам вече е прекосил шест от световните пустини. Неговата експедиция постига поставената си цел, но не успява да изпълни условието „без външна подкрепа и намеса”.

 

Нам споделя, че това е една от най-трудните му задачи досега и цитира бедуинската мъдрост: „Можеш да оцелееш в пустинята, само ако всеки наоколо ти е приятел” . По неговите думи Голямата пясъчна пустиня е едно изключително красиво място, но може лесно да се превърне в Ад, когато нямаш вода. „Експедицията беше едно невероятно преживяване за мен, при което се насладих не само на прехода през пустини и отдалечени кътчета, но и имах възможността да се сблъскам с нови и причудливи култури и езици. Радвам се, че и тримата се справихме с това на пръв поглед неосъществимо предизвикателство заедно.”

 

 

Гибсън срещу Голямата пясъчна пустиня


„Не е лесно да се определят границите между двете пустини. Прекарахме около две седмици в Гибсън, а останалото време бяхме в Голямата пясъчна пустиня”, споделя Нам. Той допълва, че е много по-лесно да намериш вода и да въртиш педалите из Гибсън, защото там местността е много по-равнинна, с по-малко земни и пясъчни възвишения. Веднъж стъпил на териториите на Голямата пясъчна пустиня обаче, пътешественикът забелязва как пътищата рязко преминават в неутъпкани пътеки – тесни, извити и труднопроходими. Местността не е предизвикателство само за велосипедистите, преходът през нея дори на  четири колела е почти невъзможен. Пътеката е прекалено тясна за автомобили, а на места дори се изгубва напълно. Освен това Нам не успява да открие вода по местата, които предварително е отбелязал на картата си като водоизточници. В крайна сметка, с екипа му попадат на малко езерце, но водите му се оказват прекалено солени за пиене.

 

 

По време на предишно пътешествие през 2006 г. Йонг-хо Нам прекосява Евразия от Китай до Португалия, като навърта 18 000 км на велосипед. През 2010 г. пък изминава 2510 км по поречието  на река Ганг.

 

 

 

Текст: Ивелина Минчева

Източник: http://www.explorersweb.com/trek/news.php?url=mr-nam-australian-deserts_1403730162

This entry was posted in News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply