Смелостта да заложиш всичко в името на една заветна цел

7 континента, 70 държави, 5 години, 85 000 км на колело.

 

 

„През последните няколко години се бях вманиачил в търсенето на едничката цел в живота си, на нещо, което наистина да обичам да върша. В момента съм сред природата почти по цял ден и пътувам чрез всички свои сетива… Физическото предизвикателство и изпробването на собствените граници са неща, които обожавам!”


Кой е той?


Амбициозен и с инициативен дух, южноафриканският приключенец Де Брюн Жубер се занимава с най-разнообразни дейности още от 15-годишна възраст. Успява в многобройни свои бизнес начинания и печели регионални и национални награди за предприемачество.

 

„Винаги се опитвам да работя с хора, които споделят моята страст и са амбицирани заедно да постигнем общите си цели.”

 

Де Брюн е също така и смел изследовател. Използва всяка възможност, за да пътува, да се среща с най-различни култури, да преоткрива нови дестинации. Когато посещава трийсетата си подред държава, той споделя, че с нетърпение очаква да се сблъска с още нови страни и техните нрави през следващите пет години. Защото от септември 2013 г. Де Брюн се впуска в предизвикателството да обиколи света на две, задвижвани от човешка сила колела.

 

 

Как се ражда идеята?


Самият Де Брюн споделя, че винаги е притежавал дух за приключения, но този, който го вдъхновява за настоящото му голямо пътешествие, е авантюристът Риан Мансер, който преди около десетина години завършва велосипедната си обиколка около африканския континент. По това време Де Брюн пътува из Югоизточна Азия и решава, че е време и той да се изправи пред същото предизвикателство като Мансер. През януари 2013 г. започва да планира бъдещото си приключение, но в процеса маршрутът постепенно се разширява и Де Брюн решава да прекоси на колело всички континенти. За да подсигури финансово пътуването си, той продава всичко ценно в дома си. Така авантюристът отпътува на 30 август 2013 г., а до този момент вече е прекосил Австралия и Европа и е навлязъл на повече от 3000 км в Азия. Наскоро посещава Узбекистан, а понастоящем (29.09) се намира в Туркменистан.  Местоположението и напредъкът му могат да се проследят на страниците му във фейсбук или туитър.

 

Самото пътешествие


По време на планирането на пътешествието си Де Брюн набелязва страните, които желае да посети, като с повечето от тях ще се сблъска за първи път. Невъзможно е обаче да се предначертае конкретен маршрут и той избира пътищата, по които да поеме, в самия ход на приключението си. Нестабилността в някои държави като Ирак, Сирия и Афганистан го принуждава да заобикаля и пропуска дестинации, които иначе силно би желал да посети. Постоянни негови спътници са колелото му модел Сантос Травълмастър 2.6, камерата му марка „Канон”, айпад и швейцарско ножче. Досега сред най-впечатляващите за пътешественика дестинации се нареждат равнината Нуларбор в Австралия, Чехия и Балканите. Де Брюн споделя: „Като цяло хората са изключително щедри и приятелски настроени. Без значение къде си, винаги ще се намери някой, който ще ти помогне, ще те упъти, ще ти предложи храна или приятелски разговор.” Един от най-гостоприемните народи за него е иранският, но в страната приключенецът изживява един от най-страшните моменти от пътуването си: „Веднъж попаднах в неприятна ситуация, когато в Иран няколко млади гангстери ме притиснаха в ъгъла, но успях да избягам. Случваше се и хора да приближават палатката ми през нощта, когато се намирах по доста отдалечени места, а на два пъти агресивни диви кучета се навъртаха пред убежището ми,” споделя Де Брюн.

 

 

С колело през ледената Антарктида


Де Брюн планира и да прекоси Антарктида на две колела. За целта той е добре подготвен: проследява велосипедния преход на пътешественици от минали години, както и много други експедиции на ледения континент: „Всяко приключение ме научи на нещо важно за природата, времето, храната и екипировката, която използват те, но най-важното е, че ми  показа колко ценно е да си психически подготвен за такива начинания. Никога не можеш да знаеш достатъчно за Антарктида, преди сам да стъпиш там – на най-студения, сух и ветровит континент на Земята,” казва приключенецът. Де Брюн планира да използва фатбайк за прехода, който смята да осъществи през лятото на 2015 година.

 

 

Предай нататък


По време на пътуването си Де Брюн изнася лекции в училища, корпоративни и частни предприятия, дори затвори. Той разказва за преживяното, за издръжливостта, необходима за едно такова начинание, и как самото приключение се превръща в начин на живот, на поставяне и постигане на определени цели, на усилен труд, при който вършиш нещо, което обичаш. С това пътешествие Де Брюн цели да предприеме това пътешествие са: да се постави на границите на собствените си възможности, да премине отвъд тях и да вдъхнови хората да пътуват.

 

За досегашния си преход през Иран, приключенецът споделя: „Присъединявам се към семейства, за да се насладим на глътка чай, да споделим обща трапеза и приятелски разговор. Пътуването ми из Иран до този момент е страхотно изживяване!”.

 

„Няма значение колко врати се затварят пред теб, винаги ще има друга, която ще се отвори.” – Де Брюн

 

 

 

 

 

 

 

Текст: Ивелина Минчева


Източници: http://www.around7continents.com/

http://www.explorersweb.com/trek/news.php?url=cycling-7-continents-exweb-interview-wit_140744205

https://www.facebook.com/Around7continents

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply