НАСА те предизвиква с дизайн на марсиански кораб

НАСА отправя предизвикателство към масовата публика за дизайн на космически кораб, който да приземи бъдещите космонавти на повърхността на Марс.

 

 

Така нареченото предизвикателство на НАСА за уравновесяване на масата (Ballance Mass Challange)[1] официално стартира миналата събота и ще продължи до 21 ноември. Проектът има за цел да събере идеи за оползотворяване апаратурата, която се отделя при навлизане в атмосферата, кацане и приземяване. Предложените концепции трябва да включват употреба на инжекционна маса до 150 кг преди навлизане и/или по време на навлизането и приземяването в марсианската атмосфера. Същественото е, че въпросните тежести трябва да имат и друго практическо предназначение – като научни инструменти за събиране на данни и измервания. Печелившият дизайн ще донесе на изобретателя си 20 000$ и ще бъде обявен през януари 2015.

Очите на човечеството са насочени към Марс още от 60-те години. През 70-те НАСА започна да приземява космически кораби на Червената планета, а през 90-те – моторизирани роботи, които изследваха повърхността й. През август 2012 марсоходът „Кюриосити“ докосна чуждоземната повърхност и вече две години изследва планетата. Сега космическата агенция подготвя човешка мисия, която да изпрати първите „марсонавти“ на четвъртата планета.

 

 

Но предизвикателството да се приземи апарат на Марс е голямо. „Кюриосити“ трябваше да бъде идеално балансиран, докато се носеше шеметно към Червената планета през 2012. Щом се приближи до марсианската атмосфера обаче, корабът освободи 70 кг тежест. Това наруши равновесието на машината, което пък й помогна да намали скоростта, докато пробиваше непознатата атмосфера. Точно преди приземяването апаратът освободи още шест 25-килограмови тежести, за да възстанови равновесието и достигането до повърхността да премина безопасно.

 

Подобно безупречно балансиране е изключително сложно и именно тук е ролята на широката публика, обяснява Дейвид Милър – главно технологическо лице на НАСА. Проектите, на които НАСА разчита, трябва да спомогнат за разширяване на научното познание или техническите възможности, като същевременно са и с висока степен на практичност.

 

Но успешното приземяване на кораба е само една част от предизвикателствата на марсианската мисия. За да е възможно хора да полетят към съседната планета, а защо не и някога да създадат колония там, учените трябва да съберат повече информация за климатичните условия, колко слънчева радиация допуска слабото й магнитно поле, какви ресурси (като вода) са достъпни и как най-добре бихме могли да ги оползотворим.

 

Има и много технически проблеми за разрешаване, споделя Милър. Екпите на НАСА разработват лазерна комуникационна система. Лазерите могат да изпращат повече и по-бързо информация от радио вълните. Това може да подобри комуникацията между двете планети.

 

НАСА и други компании за космически кораби също работят по дизайна на по-леки ракети, които ще могат да превозват по-тежък полезен багаж. Това е полезно, защото „доста неща ще трябва да се носят“, ако хората се установят трайно на Марс, коментира Милър.


[1] Повече информация може да намерите на официалната страница на НАСА: http://www.nasa.gov/solve/marsbalancechallenge/#.VCVSmvl_u0I

 

Текст: Диляна Георгиева

Източници: http://www.space.com/27240-nasa-mars-spacecraft-challenge.html?cmpid=514630_20140926_32283476

http://www.nasa.gov/solve/marsbalancechallenge/#.VCVSmvl_u0I

 

 

This entry was posted in Global Explorer, News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply