Как да станеш алпинист

„Каскадите са единствената планинска верига в континенталните Щати, която може да изгради у човек всички умения, необходими да се справиш с високите върхове по цял свят”, казва 26-годишният алпинист Колин Хейли.

 

 

Въпреки че Каскадите не могат да се сравнят с височините на Скалистите планини или с безупречния гранит на Сиера Невада, те са всеизвестни с това, че изграждат характер. Маршрутите им често включват километрични преходи, по които трябва да се провираш между храстите, да ходиш по заледени повърхности и да се препъваш в нестабилни скали. Времето често е подчертано променливо. Поради това може би и този регион на света продължава до ден днешен да ражда едни от най-великите алпинисти на Земята. Родом от Сиатъл, Хейли започва алпинисткото си образование още в ранна възраст. Това са съветите му как да се превърнеш от дете катерач в завършен алпинист.

 

 

Научете основите


„Получих първия си пикел, когато бях на 11 години”, спомня си Хейли. „Баща ми имаше комплект стара екипировка, която беше практически неизползваема и аз обичах да си играя с нея и да слагам подпори на автомобилната платформа на нашите в задния двор.”

 

Сред едно от първите планински приключения на Хейли е изкачването на Форбидън пийк[1] в Националния парк Северни Каскади във Вашингтон. Форбидън пийк беше първото ми истинско изкачване по официален алпийски маршрут, който включваше всякакви трудности. Там има ледници, които са доста разбити. Има и стръмна клисура, която е наполовина покрита със сняг и има дълъг алпийски хребет”, описва Хейли. „Тогава бях на 12 и това беше истинско главозамайващо преживяване за мен.”

 

 

Усъвършенствайте способностите си


Като тийнейджър Хейли продължава да си поставя най-различни изпитания и да прекарва всеки удобен момент в планината.

 

„Започвах с по-лесно постижими цели”, споделя Хейли. „Постепенно вдигах летвата, докато не достигнах до предизвикателства като изкачването на целия северен хребет на планината Стюарт през зимата. Научих се как да преминавам през труднопроходими и заледени терени, да се изкачвам по нестабилни скали, да разпъвам бивака си насред люта зима и да се движа в продължение на повече от 24 часа на ден.”

 

 

Излизайте навън, колкото можете повече


„В алпийското катерене, без значение колко способен физически е човек, опитът е незаменим елемент”, казва Хейли.

 


[1] От англ. – „забраненият връх“ – бел. ред.


 

Текст: Ивелина Минчева

Източник: http://adventure.nationalgeographic.com/adventure/fringe-elements/adventure-sports-advice-gallery/#/colin-haley-fringe-11_33191_600x450.jpg

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply