Седем шантави световни рекорда, които ще ви изумят

Можеш да поставиш световен рекорд за каквото си поискаш…

А ето и едни от най-невероятните

 

Теглене на един тон тухли


Вид: Първи в света / Рекорд за разстояние

Кой: Джим „Акулата“ Дрейър

Къде: САЩ

Опасности: удавяне, липса на кислород, потъване на лодката

Степен на шантавост: 8

Състояние: завършено

 

Миналата година Джим „Акулата“ Дрейър тегли лодка, пълна с половин тон тухли, в продължение на три дни и две нощи през езерото Сейнт Клеър. Американецът се е захванал с още по-голямо предизвикателство за телевизионното предаване на Стан Лий „Свръхчовеци“ – което ще бъде разкрито идния месец – и смята да преплува с теглене и пролива Макинак догодина.

„Халюцинациите ме забавляваха. Един кораб доплава до мен, а след това се изпари и видях мъж в бели одежди върху водата. Мисля че беше Иисус Христос.“

Научете повече за Джим на уебсайта му.

 

 

Най-дългото разстояние, което можеш да изминеш с пени-фартинг (едноколка)


Вид: Рекорд за разстояние

Кой: Джоф Съмърфийлд

Опасности: улично движение, хигиена, падане

Степен на шантавост: 5

Състояние: все още продължава… отново!

Бивш механик на двигатели за Формула 1, Джоф вече е обиколил с пени-фартинг 23 страни, от Европа до Китай и САЩ, изминал е по-голямо разстояние от когото и да е. Първият му опит да обиколи света с пени-фартинг през 2001 г. е прекратен ден след началото си поради травма, а през 2003 г. Джоф стига до Будапеща преди колената му да поддадат и да падне. Завършва пътуването си през 2008 г. – а сега тръгва по обратния път…

„Водата ми свърши, когато бях в Турция, и се наложи да пия от тръбата за напояване на един фермер. В резултат на това се заразих  с дизентерия и боледувах в продължение на  10 дни“ – споделя Джоф. Най-вероятно този път той ще си приготви повече вода.

 

 

Най-откаченото ходене по въже в историята


Вид: Рекорд за височина и разстояние

Кой: Фреди Нок

Къде: Германия

Опасности: високи движения на вятъра, загуба  на баланс / равновесие, нерви

Степен на шантавост: 9

Състояние: завършено

 

Всеки нормален човек би използвал лифта, за да стигне до върха на най-високата планина в Германия – Цугшпице, но за швейцареца Фреди Нок изкачването по жиците на лифта изглежда по-интригуващо. В 80-минутна смъртоносна каскада той извървява 1 километър и достига височина от 348 метра, като поставя рекорда за най-високото и дълго ходене по кабел над морското равнище без средство за балансиране. Вижте още от приключенията му тук.

 

 

36-километрово  вертикално планинско бягане


Вид: Рекорд за разстояние

Кой: Стив Бъркиншоу

Къде: Англия

Опасности: лошо време, нараняване, преумора

Степен на шантавост: 6

Състояние: завършено

Цифрите говорят сами за себе си: разстояние от 512 километра, 36 километра отсек право нагоре, 214 планински върха. И тичане през цялото време. Това е невъзможното предизвикателство, пред което се изправя Стив Бъркиншоу в обиколка на хълмисти местности на Англия, в национален парк „Лейк Дистрикт“. Маршрутът може и да е  слабо известен, но сред запалените бегачи поставянето на рекорда се е считало за почти невъзможно.

Отнема му 6 дни и 13 часа – 12 часа по-малко от предишния рекорд от преди 27 години. „Имаше доста трудни моменти, но всеки път, когато достигах някой връх, срещах някой, дошъл да ме подкрепи.“

 

 

Плуване под леда


Вид: Рекорд за разстояние

Кой:  Стиг Северинсен

Къде: Гренландия

Опасности: силен студ, липса на кислород

Степен на шантавост: 10

Състояние: завършено

 

Стиг Северинсен е  хладнокръвен състезател – в буквалния смисъл. Датският фрийдайвър постави рекорд за най-дългото плуване под лед, изминавайки почти 80 метра от влизането си във водата до изплуването за минута и половина – и само с едно вдишване. Фактът, че водата е студена, повишава степента на опасност. „Ледената вода може лесно да доведе до „свободно плаване“ на екипировката за гмуркане и човек може да загуби всичкия си въздух за броени секунди“ – споделя Стиг.

 

 

Околосветско каране на скейтборд


Вид: Рекорд за разстояние

Кой: Роб Томсън

Къде: Европа, САЩ, Китай

Опасности: улично движение, планински пътища, американската полиция

Степен на шантавост: 5

Състояние: завършено

Рекордните 12 159  км на скейтборд от Швейцария до Шанхай отнемат на Роб Томсън една година  и 97 дни. Като част от околосветска обиколка, която включва пътуване с колело, сал, влак и лодка, новозеландецът изминава със скейтборда си 1541  км в Европа, 5529  км през Американския континент и 5462  км в Китай.

„Карах скейтборда от пет до шест часа на ден. Първите три часа от деня са най-добри. Следващите два-три часа са трудните. Обожавам карането и го мразя.“

За подробности  относно приключението на Роб посетете уебсайта му.

 

 

Светкавично изкачване на  най-високата планина в Америка


Вид: скоростно изкачване/ски спорт

Кой: Килиан Жорнет

Къде: Денали, САЩ

Опасности: студ, надморска височина, буря, замръзване, лавина

Степен на шантавост: 9

Състояние: завършено

Невъзможно е да се говори за рекорди в планината, без да се спомене името на един човек – Килиан  Жорнет. Испанският планински спортист е поставил толкова много, че е трудна задача да се избере един от тях. Решихме все пак да се спрем на скорошния му рекорд за 6194-метрово  изкачване на Денали. За да придобиете идея: по времето, когато  той вече се е върнал в базовия лагер след 11 часа и 48 минути, на предишния рекордьор все още му оставал около час, за да достигне върха. Нещо още по-впечатляващо? Само месец по-късно  Жорнет разбива рекорда в състезанието Хардрок 100. Можете да видите страхотни снимки от състезанието тук.

 

 

 

Текст: Ивелина Минчева

Източник: http://www.redbull.com/en/adventure/stories/1331665791352/crazy-world-records

This entry was posted in News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply