Беър Грилс и как да оцелеем, ако попаднем в „Акулонадо“

В новото си предаване „Дивото зове с Беър Грилс“ специалистът по дейностите на открито учи известни личности как да оцелеят в дивата природа. Какво ли обаче има да каже световноизвестният авантюрист по отношение на оцеляването… в Холивуд?

 

Ето как Беър коментира различни сценарии от филми с някои от най-тежките ситуации за оцеляване.

 

„Титаник“

 

Наистина, студената вода си е гадна. Каквото и да правите, ако в крайна сметка не излезете от водата, просто ще умрете. Затова, наистина, най-важното е да се опитате да се измъкнете от водата, дори и върху стар палет или някакви останки. Ако все пак не можете да излезете от водата, останете с дрехите си, свийте се на топка и се стремете да предпазите сърцето си. Цялата идея на филма е, че той дава живота си за нея, което наистина е най-голямата жертва, велико дело. Затова – шапки долу за Джак.

 

„Игрите на глада“

 

Приоритетите за оцеляване са едни и същи, без значение дали си изгубен в пустинята, в джунглата, или в арената на „Игрите на глада“: защита, спасение, вода, храна – моля, запомнете кое е на първо място. Най-важна е защитата, а в случая на децата от филма – да се пазят един от друг, защото в крайна сметка нали това е целта им – да се избият взаимно? Така че най-добрият начин да се предпазиш е да си намериш оръжие. Тогава на дневен ред идва избавлението. В този случай няма как да избягаш от арената, тъй като си под постоянен контрол, затова преминаваш към следващия приоритет – вода. Запомнете: не можем да издържим повече от три минути без въздух, три дни без вода и три седмици без храна. Затова щом се сдобиете с оръжие, имате предимство и трябва да мислите за водата.

 

„Акулонадо“

 

Този случай е тежък. Ако си във вода с акула, единственото, което можеш да направиш, е да запазиш самообладание. Ако акулата идва право към теб и долови страха ти, докато размяташ крайниците си и се опитваш да избягаш, тогава си просто жертва. Ако сте самоуверени, можете да тръгнете към нападателя си, което ще го обърка, затова и първото нещо, което ви трябва, е увереност. Второ, ако ви атакува акула, трябва да се целите в хрилете, очите, носа, да нанасяте удари с все сила, може и да крещите срещу нея под вода. Ако се отдалечавате от нея, не се паникьосвайте. Плувайте смело, за да й покажете, че не сте ранени, че имате контрол над ситуацията. Но истината е, че ако огромни зъби се насочват с бясна скорост към лицето ви, сте малко прецакани. Трябва да се покриете. Намерете голяма, здрава пръчка, целете се в хрилете, очите и носа.

 

„Животът на Пи“

 

Зависи дали тигърът до вас е послушен, или не, но оцеляването в открито море е трудна задача. Не трябва да се опитвате да убиете тигъра. Знаете ли, тигрите всъщност са прекрасни животинки. Най-доброто, което можете да направите, е да се сприятелите с тигъра, да разделите пространството помежду си и да се съсредоточите върху собственото си оцеляване. Първо, опитайте се да хванете риба, търсете и костенурки – може да пиете кръвта им, пазете се от слънцето, покрийте се, бъдете готови за евентуални бури и дъждове, по време на които можете да събирате вода, споделяйте я с животинката и ако имате късмет, и вие, и тигърът ще се отървете цели.

 

 

Текст: Ивелина Минчева
Източник: popwatch.ew.com
This entry was posted in Frontbox, News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply