Виртуална стена за катерене

Вероятно знаете как маршрутите по стените за катерене се отбелязват с различни цветове. Този метод може би е на път да остане в историята и да отстъпи място на друг по-революционен.

 

Двама изследователи от университета „Аалто” във Финландия, специалисти в полето на добавената и виртуална реалност, са разработили ново система. Тя е насочена към любители и професионални катерачи и дава възможност за лазерно проектиране на маршрут по стената за катерене, като предоставя и обратна връзка на катерачите.

 

Проекторът на Perttu Hämäläinen и Raine Kajastila показва маршрута по стената с по-ярка светлина, докато камера проследява движенията на катерача и му показва възможности за следващия ход. Маршрутите могат да се запаметяват и по-късно да се минават отново или да се променя, като се създават изцяло нови.

 

Но това не е всичко! За да бъде още по-забавно, двамата холандци са добавили елемент на изненада. Виртуален моторен трион се появява на местата, които катерачите трябва да отбягват. А когато някой падне от стената, системата автоматично засича, че изкачването е приключило и го повтаря на компютърния екран.

 

Системата е тествана с няколко катерачи с различен опит в този спорт, като част от тях можете да видите на това видео. Проектът обаче все още е прототип и не е пуснат официално в продажби.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: News Scientist
Изображение: Alessandro Valli/Flickr
This entry was posted in News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply