Истинската заплаха за бегачите на свръхдълги разстояния

 

Мислите си, че най-голямата опасност, която дебне бегачите на свръхдълги разстояния, е рискът от сърдечен удар? Изглежда, че има и по-голяма заплаха.

 

Ако вие самите тичате по няколко десетки километра наведнъж, или познавате човек, който не се спира, докато не пробяга поне 100 км, то следващия път обърнете по-голямо внимание на собственото си тяло.

 

Оказва се, че въпреки по-големия риск от сърдечен удар, който грози бегачите в сравнение с останалите хора, то опасностите, до които води прегряването, са много по-големи. До такова заключение са стигнали учени кардиолози в Тел Авив, Израел. Според резултатите на тяхното ново проучване на всеки инцидент и дори смъртен случай, предизвикан от сърдечни проблеми при бегачите, съответстват 10 пъти повече инциденти вследствие на прегряване или топлинен удар. В тежката си форма прекаленото излагане на слънчева светлина може да доведе до загуба на съзнание и повишаване на телесната температура до над 40°С.

 

Жегата е виновна за повече от 700 смъртни случаи по света всяка година, а много от нас дори не осъзнават на каква опасност са подложени под жаркото слънце. Най-честите симптоми са замайване и гадене, така че дори да участвате в ултрамаратон и да гоните най-добро време, поспрете за малко. Позволете на тялото ви да се охлади поне за няколко минути.

 

Бегач

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: outsideonline.com
Източник на снимката: kevinkraftphotography/Thinkstock
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply