Бадуотър х4!

Ултрамаратонът Бадуотър неведнъж е определян за един от най-трудните на земята (ако не и най-трудният).

 

Накратко това е мегасъстезание, което се провежда всяка година през месец юли в небезизвестната Долина на смъртта, Калифорния. Състезанието е дълго 217 км, има времеви лимит от 60 часа, преминава през три планини, а температурите на въздуха често надвишават 50°C.

 

Много бегачи са се записвали за Бадуотър през годините, но едва малка част от тях успяват да го завършат. Сред най-известните победители се нареждат Скот Юрек, Дийн Карназас, Маршал Улрич – всичките, пробягали маратона за по-малко от 30 часа.

 

А ето и един (може би) още по-впечатляващ състезател – Лиса Смит-Батчет.

 

Лиса Смит на Бадуотър

Тя е на 54 години и се е състезавала в Долината на смъртта цели девет пъти. Финиширала е като шампион при жените през 1997 и 1998 г. Бягала е два пъти на Marathon des Sables, през пустинята Сахара, като там също е била шампионка при жените.

 

Тази година обаче Лиса си постави много по-трудна задача. Да пробяга маршрута на Бадуотър… не един, не два, не три, а цели четири пъти… с още няколко километра допълнение. И успя! След две седмици на адски горещини, пясъчни бури и халюцинации тя изпълни целта си. В периода от 1-ви до 14-и юли пробяга общо 940 км, което прави средно по 67 км на ден.

 

Лиса обаче не се подложи на подобно изпитание просто за да тества способностите си. Тя имаше цел. Badwater4GoodWater е организация, която Лиса е основала с главна цел да подпомага достъпа до чиста вода на хората навсякъде.

 

„Повтарях си, че с всяка следваща миля помагам на 1000 души. Тичах три мили и си мислех… това са три хиляди души. Мога да го направя” – споделя Лиса пред Runner’s World.

 

Равносметката? Лиса със сигурност е успяла да събере средства за изграждането на поне 10 нови кладенеца в Африка.

 

Текст: Цветелина Коилова
Снимка: Marathon Training Academy/Google CC
Източник: runnersworld.com
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply