3D сгради на Марс ще чакат астронавтите

В не много далечното бъдеще НАСА, съвместно с някои частни корпорации, възнамерява да изпрати  хора  на Марс. Пътуването ще отнеме 9 месеца и след като кацнат, астронавтите веднага ще се заемат с колонизиране и изследване на планетата. Настаняването няма да отнеме много, защото на помощ ще се притекат роботи, които ще построят основните сгради и пътища, още преди астронавтите да са пристигнали. Берок Кошневис, инженер на НАСА от Южнокалифорнийския университет, от години майстори роботи, които принтират 3D  сгради, пресовайки бетон, и е напът да изпрати технологията на червената планета.

 

Методът на Кошневис за принтиране на сгради се нарича „контур крафтинг“. Работи по същия начин като обикновените 3D  принтери, само че машините са значително по-големи и вместо да пресоват пластмаса, използват бетон. Именно този строителен материал предизвиква най-големите затруднения. Бетонът може да се прави по различни начини, но общо взето  се състои от суровина – камъни, фин пласт – пясък, средства за спояване, химически лепила и рециклирани материали. Марсианската почва е с много високо съдържание на сяра, около четири пъти повече от земната.

 

Дори и съставките да се променят, за да неутрализират сярата, пясъкът на Марс е много по-груб от този на Земята и не може да премине безпрепятствено през екструдерите. Водата и вятърът на синята планета са раздробявали пясъка й фактически от самото й образуване, а ерозията го е направила фин и мек на допир. И въпреки пясъчните бури на Марс, ерозийните процеси там не могат дори да се доближат до тези, които познаваме.

 

Марс има и своите плюсове, тъй като там почти липсва атмосфера и гравитацията е значително по-слаба.  На 3D  сградите няма да им се налага да посрещат силни ветрове или натиска на земното привличане, което от своя страна ще удължи живота на инфраструктурата.

 

Някои от първите човешки структури, които ще се появят на повърхността на червената планета, включват „площадки за приземяване и слизане, пътища, ветроупорни стени и навеси, термални и микрометеоритни прегради и платформи, защитени от пясъка“. НАСА се надява да използва подобно оборудване, за да построи инфраструктура на Луната, въпреки че и там проблемите са сходни с липсата на ситен пясък за бетона.

 

От НАСА не са обявили график кога роботите ще стигнат до марсианската или лунната повърхност и ще я подготвят за астронавтите. „Марс Едно“ се надява да започне изграждането на постоянна колония на планетата през 2024 г., докато „СпейсЕкс“ се готви за 2026 г. Все пак съществуват съмнения относно правдоподобността на тези прогнози и е много по-вероятно екипажът само да се приближи до Марс. Засега НАСА се надява астронавтите да стигнат до планетата към средата на 30-те години на този век.

 

Източник: http://www.iflscience.com/space/robots-could-use-3d-printing-build-mars-bases-astronauts-arrive

Текст: Диляна Георгиева

This entry was posted in Global Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply