Първият соларен самолет на околосветско пътешествие

Възможно ли е да обиколиш света в самолет, задвижван без гориво? Отговорът ще даде швейцарският психиатър Бертранд Пикард, който след година ще се превъплъти в пилот на соларен самолет.

 

Въпреки че огромните крила, корпусът и опашката на Solar Impulse 2 са изградени от 17 000 соларни панела, цялата машина тежи колкото една кола. Когато слънцето грее, самолетът се изкачва на 8 км височина, захранва четирите електрически мотора и зарежда батериите, които поддържат летежа през нощта. При следващия изгрев зареждането се подновява.

 

По-голямата част от технологията, която стои зад Solar Impulse 2, е достъпна за широкото потребление. Използвани са най-добрите соларни панели на американската компания SunPower. Всеки може да се сдобие със същите електрически мотори и да ги монтира на собствената си кола. Материалите за изолация могат да послужат за намаляване на енергийната консумация във всяко домакинство.

 

Вдъхновението за построяването идва на Пикард по време на полет с въздушен балон, когато ученият осъзнава колко зависим е от горивото. Отнема му 12 години, за да създаде летателен апарат, който на практика може да кръжи вечно във въздуха. Единствената слабост на този план е пилотът, който за разлика от иновативното изобретение, не е вечен. „Пилотът е слабото звено във веригата”, признава швейцарецът.

 

Решението на настоящия проект е смяна на пилотите на всеки пет-шест дни. Заедно с партньора си Андре Боршберг двамата авантюристи ще се редуват да управляват соларния самолет в едноместна пилотска кабина. По този начин те ще обиколят света с по една-две спирки на всеки континент. Наличието на автопилот ще осигури стабилност на полета. Седалките се смъкват напълно, за да създадат удобна за сън и упражнения среда. Пилотите ще разполагат с достатъчно храна, кислород и вода за една седмица. На самолета не липсват и малка кухня и тоалетна. Така оборудвани ще изминават по 1600 км на ден.

 

Макар и, за разлика от астронавтите, да разполага с гравитация, тандемът преминава сериозна подготовка. Швейцарците прекарват по 72 часа в симулатор, изучават техники за медитация и самохипноза, както и физическите упражнения, които пространството им позволява. Сред уменията, които трябва да усвоят, се нареждат даването на медицинска помощ, оцеляване във водата, как се надува лодка, как се скача с парашут. „Ние сме изследователи, но не сме безразсъдни,” заключава Пикард.

 

—————————–

Още по темата: SOLAR IMPULSE. Какво ново в бъдещето?

 

 

Текст: Диляна Георгиева
Източник: ideas.ted.com
This entry was posted in Frontbox. Bookmark the permalink.

Leave a Reply