Експедиция 1000: успешният финал на Приключение №9

 

Чили, пустинята Атакама и трима млади мъже в края на своето пътуване. За 19 дни Дейв Корнуейт, Нед Ауфенхаст и Джими Фулбрук успяха да изминат 1600 км (1000 мили) през едно от най-сухите места на земята, при това по доста нестандартен начин – като въртят педалите и опъват платната на своите три whike-а.

Приключението беше 9-о подред от предвидените 25 пътешествия на проекта „Експедиция 1000”. Основна цел на проекта е Дейв Корнуейт да осъществи 25 отделни експедиции, всяка от които да е дълга минимум 1000 мили, а Дейв да се придвижва без моторни средства.

 

Пътуването през пустинята Атакама в компанията на двамата му приятели Нед и Джими беше 9-о до момента и преди броени дни, на 21 април, приключи успешно след официалния му старт на 4 април от Сантяго де Чиле, столицата на Чили.

 

След края на пътуването Дейв споделя разочарованието си от липсата на достатъчно вятър, който да спомогне придвижването по терена, поради което тримата мъже не са използвали целия потенциал на своите whike-ове. Въпреки това обаче с опънати платна, попътен вятър и въртене на педалите те достигали 40км/ч, а когато имало и надолнище, ускорявали до 64 км/ч.

 

По повод „Експедиция 1000” Дейв Корнуейт издаде тайната, че до броени дни ще се отправи към своето приключение №10, но все още не се знае как ще пътува. Две неща обаче са сигурни. Дейв ще измине поне 1000 мили, без да използва моторни средства.

————————-

Още по темата:

Експедиция 1000: Проект №9 стартира
Приключение №9 от серията Експедиция 1000
Мащабният проект Експедиция 1000
Дейв Корнуейт за своя проект Експедиция 1000
The Go Trek
The Go Trek – полууспешният финалТекст: Цветелина Коилова
Източник: davecornthwaite.com
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply