Майк Хорн: Експедиция Макалу

Ако има пътешественик, който никога не спира да ни изненадва, това е Майк Хорн. След като в пътешественическия си дневник има отметнато пътешествие от 40 хил. км по линията на екватора, 20 хил. км по северната полярна окръжност, изкачване на вр. К2 и редица други постижения, Майк дори не си помисля да се откаже от екстремния си начин на живот.

 

Съвсем наскоро той, в компанията на своя приятел Фред Ру, се отправи на експедиция към вр. Макалу, който със своите 8463 м е петият по височина връх на земята. Майк и Фред се катерят в „алпийски” стил, т.е. без допълнителен кислород и без помощ от хималайските шерпи в най-трудните части на експедицията си.

 

Майк и Фред достигнаха базовия лагер на Макалу на 4800 м надморска височина на 18 април.

 

„Разпънахме палатките и се настанихме в базовия лагер. Да виждам обаче как върхът се извисява на повече от 3600 м над нас, ми подейства потискащо” – написа малко след това Майк в блога си.

 

Но това не означава, че се е отказал. Напротив. След като с Фред направиха последни уточнения и комплектувания на екипировката, продължиха пътя си все по-нагоре. Само 1000 м по-нависоко обаче шерпите, с които дотогава са пътували Майк и Фред, устроиха постоянен лагер и спряха да съпровождат двамата алпинисти. Което означава, че към момента авантюристите са в най-опасната и трудна част на своята експедиция.

 

За да успеят да покорят върха без допълнителен кислород, телата им трябва да се приспособят към трудните условия в планината. В сряда, на 23 април, на 5700-ия метър Майк и Фред си устроиха междинен лагер и прекараха една нощ там. На следващия ден достигнаха височина от 6700 м, където плануват да прекарат нощта, а ако имат късмет, се надяват в събота да достигнат 7500-ия метър по пътя за вр. Макалу.

 

————————

Майк Хорн се отправя на нова експедиция

Майк Хорн, новият Христофор Колумб

Майк Хорн, експедиция “Пангея ” и две български момичета

 

 

 

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: mikehorn.com/blog

This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply