Майк Хорн се отправя на нова експедиция

Може би сте чували за Майк Хорн. А ако не сте, ето кое е най-важното, което трябва да знаете за него. е, Той е Христофор Колумб на нашето време. Без да преувеличаваме.

През 2000 г. Майк става първият човек, който е обиколил света по линията на екватора, сам и без моторни средства. Пътуването му продължава 17 месеца и е описано в книгата му „Пътешествие по Екватора” (изд. „Вакон”).

 

През 2006 г. Майк поставя своеобразен рекорд и за първия пътешественик, преминал 20 000 км без прекъсване, при температури, достигащи -60°С. Тази, още по-екстремна експедиция, носи името „Арктос” и е описана във втората книга на Майк Хорн „Покорителят на невъзможното” (изд. „Вакон”).

Миналата година Майк изкачи и най-опасния връх на планетата – К2, 8611 м.

 

Сега обаче той се подготвя за още една зрелищна и изпълнена с приключения година. Към момента Майк Хорн се намира в Непал, където той и приятелят му Фред Ру (Fred Roux) се подготвят за изкачването на петия по височина връх на Земята – вр. Макалу, 8463 м. Двамата екстремни авантюристи ще се катерят в „алпийски” стил – без допълнителен кислород и без помощ от хималайските шерпи.

 

И ако това звучи амбициозно, то е само началото на предстоящата авантюристична година на Майк Хорн. През септември той планира да се отправи на нова мащабна експедиция, която ще се нарича Pole2Pole 360º. Стартирайки от протока Гибралтар, Майк ще плава на юг на борда на своята лодка „Пангея” към Кейптаун, ЮАР. След това ще прекоси Антарктическия океан, за да стъпи върху ледовете на Антарктида, откъдето ще продължи със ски към Южния полюс.

 

След достигането на Южния полюс Майк веднага ще обърне поглед на север и без никаква почивка ще се върне обратно, за да отплава отново на борда на своята „Пангея”, докато не стъпи и върху северните ледове. След това ще се качи върху ските си за втори път и ще се спусне към Северния полюс.

 

 

Но това не е всичко. Дори след като е достигнал и двата полюса на Земята, Майк Хорн няма да спре. По пътя наобратно от студения север Майк ще се придвижва пеша и с каяк, като междувременно възнамерява да прекоси и п-в Гренландия, едва след което да отплава към Гибралтар, откъдето бе поставено началото и където ще е финалът на експедиция  Pole2Pole 360º.

 

Междувременно нужно е да направим и няколко уточнения. „Пангея” представлява 33-метрова лодка, която ще служи на Майк и като мобилна станция. Заедно с него ще плават максимум 30 души екипаж, които ще му помагат не само по време на експедицията, но и ще заснемат филм, за да документират цялото приключение.

 

А предвид богатия опит на Майк Хорн в екстремните и смятани за невъзможни експедиции няма защо да се съмняваме, че той ще успее и този път. Но няма как да се отрече, че начинанието му звучи наистина обещаващо и интересно. А ние ще го следим изкъсо.

—————————-

Майк Хорн, новият Христофор Колумб

Майк Хорн, експедиция “Пангея ” и две български момичета

 

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: mikehorn.com
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply