Малави

В СЪРЦЕТО НА АФРИКА СЕ НАМИРА ЕДНА ДЪРЖАВА, БОГАТА НА ПРИРОДНИ КРАСОТИ, НА ПЛАНИНИ И ДЕВСТВЕНИ ГОРИ, НО НЕПОЗНАТА ЗА ЕВРОПЕЙСКИТЕ ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ. ТОВА Е МАЛАВИ. БЕДНОСТТА НА МЕСТНИТЕ ЖИТЕЛИ Е В ЯРЪК КОНСТРАСТ С ПРИРОДНИТЕ БОГАТСТВА НА ТАЗИ ПРИКАЗНО КРАСИВА СТРАНА. ЖОЛТ САБО, КОЙТО В ПРОДЪЛЖЕНИЕ НА ПОЛОВИН ГОДИНА РАБОТИ КАТО ДОБРОВОЛЕЦ В МАЛАВИ, ЩЕ ВИ ПОСВЕТИ В ЕЖЕДНЕВИЕТО НА ТУКАШНИТЕ ХОРА.

 

Текст и снимки: Жолт Сабо

 

 

Стоях на речния бряг с изключено фенерче в ръка. Беше тъмно като в рог, не се виждаше и най-слаба изкуствена светлина. Над мен докъдето ми стигаше погледът се простираше Млечният път. Възхищавах се на Големия Магеланов облак, който грееше на обсипаното със звезди небе. Слушах нощните шумове на гората, далечния смях на хиените и приближаващия сетропот на стадо слонове. Една сова кацна на клон на една ръка разстояние от мен и с огромните си очи проследи как включвам фенерчето и го насочвам към нея. Внезапно появилата се светлина привлече прилепи, големи почти колкото гълъби. Летящите бозайници, които в тази приказна обстановка приличаха на малки вещици, кръжаха около мен, почти докосвайки главата ми с крилете си, като се надяваха да хванат някое тлъсто насекомо.

 

Няколкото дни, прекарани в Националния парк „Лиуонде“ – една от най-красивите защитени територии в Малави – ще останат завинаги запечатани в паметта ми. Шестте месеца, през които работих като доброволец в страната обаче, коренно промениха мисленето ми в много отношения.

 

Малави се намира в Африка, на юг от екватора, и е една от най-бедните държави в света. Това надали учудва някого. Не съм сигурен обаче доколко хората разбират за каква бедност става дума. Понятието за бедност в развитите и развиващите се страни доста се различава. Едно е да се сблъскаш с истината за жестоката бедност и съвсем друго – да си я представяш или да я гледаш на телевизионния екран, удобно седнал в креслото. Подобно на много други хора, дошли на Черния континент не като туристи, и на мен ми беше нужно време, за да преодолея първоначалния културен шок.

 

Като доброволец човек прекарва доста време на места, които повечето туристи се опитват да избегнат. След като няколко пъти се сблъсках с провинциалната действителност, имах чувството, че не мога…

 

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER.

This entry was posted in Guide Explorer, News Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply