Ед Стафърд. Кралят на джунглата

МЕДИИТЕ ГО НАРИЧАТ „КРАЛЯ НА ДЖУНГЛАТА”, А ПЪТЕШЕСТВЕНИЦИ КАТО СЪР РАНУЛФ ФАЙНС – „ИЗКЛЮЧИТЕЛЕН”. НА 9 АВГУСТ 2010 Г. ЕД СТАФЪРД СТАВА ПЪРВИЯТ ЧОВЕК, ИЗВЪРВЯЛ ЦЯЛОТО ПРОТЕЖЕНИЕ НА АМАЗОНКА – ОТ ИЗВОРИТЕ, ОТСТОЯЩИ НА 150 КМ ОТ БРЕГА НА ТИХИЯ ОКЕАН, ДО ДЕЛТАТА НА НАЙ-ПЪЛНОВОДНАТА РЕКА ПРИ АТЛАНТИЧЕСКИЯ ОКЕАН. СЛЕД ПОВЕЧЕ ОТ 8000 КИЛОМЕТРА, ВЪОРЪЖЕН САМО С МАЧЕТЕ И АДРЕНАЛИН, ЕД СТАФЪРД УСПЯВА ДА НАПРАВИ НЕВЪЗМОЖНОТО. ВСИЧКО ПРИКЛЮЧВА СЛЕД 860 ДНИ, ОКОЛО 9 МИЛИОНА КРАЧКИ, НАД 200 ХИЛЯДИ УХАПВАНИЯ ОТ КОМАРИ И МРАВКИ И ЕДИН РЕКОРД НА ГИНЕС.

 

Текст: Мариана Дикова, Тодор Станчев

Снимки: Издателство “Вакон”

 

 

Експедицията Walking the Amazon е изпитание на духа и пътешествие през Червената зона на наркосите, земите на ашанинките и ловните полета на ягуара. Британецът редовно среща алигатори и смъртоносни змии, а преследващите го индианци, майстори на ножа, са почти ежедневие! Свързахме се с Ед, малко след като книгата му „По поречието на Амазонка” излезе и на български език, за да видим какво прави към днешна дата и дали това приключение го е белязало за цял живот.

 

Exp.: Здравей, Ед, ти си първият човек, извървял цялото протежение на река Амазонка. Горд ли си с това постижение?

 

Е. С.: Да – чувствам се безкрайно горд. Никога не съм искал това да ме определя като човек, но се гордея с постигнатото.

 

Exp.: Защо реши да предприемеш това приключение?

Е. С.: Причините са много, но преди всичко имах желание да постигна нещо значимо, което да ме изпълва с гордост, когато след време погледна назад. Мисля, че имах нужда да си докажа, че съм способен да съществувам извън обичайния си начин на живот и да направя нещо по-различно.

 

Exp.: Правил ли си нещо подобно преди?

 

Е. С.: В последното десетилетие съм водил експедиции в джунглата, но това бе най-мащабното ми начинание до момента.

 

Exp.: Премина ли през специална физическа подготовка преди експедицията?

 

Е. С.: Не, този вид пътешествие подлага на изпитание преди всичко решимостта и упоритостта. В началото не бях в кой знае колко добра форма, но две години и половина са дълъг период и скоро свикнах да се движа с тежък товар.

 

Exp.: Първоначално тръгваш с партньор, който впоследствие се отказва. Защо се случи това?

 

Е. С.: Той не беше…

 

… ЦЕЛИЯ МАТЕРИАЛ МОЖЕТЕ ДА ПРОЧЕТЕТЕ В НОВИЯ БРОЙ НА СПИСАНИЕ THE EXPLORER.

 

This entry was posted in Active Explorer, Най - новия брой. Bookmark the permalink.

Leave a Reply