Тичайте сега, за да сте по-умни после

Тичането подобрява не само физическото ни състояние, но и умственото. Това сочат най-новите проучвания.

 

Когато нахлузвате маратонките и излизате навън за 5-километров пробег, замисляли ли сте се как би повлияло това в следващите 25 години на житейския ви път?

Тази сряда сп. Neurology публикува изследване, което доказва, че ако тичаме, докато сме на 20 години, ще се наслаждаваме на по-добри умствени умения в средата на своя живот.

 

Учените са стигнали до заключението, че кардио упражнения като джогинг например влияят положително върху умствената ни дейност, защото здравото сърце изпомпва по-добре кръв и кислород до мозъка ни. Подобно проучване ни дава логично обяснение защо спортуването докато сме млади се отразява благоприятно в по-късните години от живота ни.

 

Началото на изследването е поставено през 1985 г., като в него взимат участие общо 2700 мъже и жени на възраст между 18 и 30 години. Всеки един от тях е накаран да тича на бягаща пътечка, колкото може по-бързо и по-продължително, за да се  определят физическите му способности. Цялото изследване продължава общо 25 години, по време на които учените следят състоянието на участниците в него, както и ефекта от спорта в ранна възраст в течение на времето.

 

През 2010 г. учените правят и няколко допълнителни изследвания, свързани с визуалната памет, бързината на реакциите и способността за отговаряне на подвеждащи въпроси. Резултатите показали, че в напреднала възраст спортувалите като млади имат по-остър ум и се справят по-добре със задачите.

 

Изводът е, че има съществена връзка между здравото сърце и здравия разсъдък. Но дори да не сте започнали със спорта на 20 години, никога не е късно.

 

„Дори да не сте спортували, или да не сте го правили правилно – както повечето от нас – винаги можете да направите първите стъпки към промяна в живота си” – коментира Дейвид Якобс, ръководител на изследването, пред Reuters Health.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник:  neurology.org
This entry was posted in Frontbox. Bookmark the permalink.

Leave a Reply