Сензорно-дисплейна енергийна независимост

Тъчскрийн протектор, който използва вашите пръсти като зарядно за телефон? Звучи като сцена от научно-фантастичен филм, но може би не е далече времето, когато това ще се случи. След цял ден, в който не сте отлепяли пръсти от смартфона, батерията ви вместо да има нужда от зареждане, ще е пълна до горе.

 

Идеята за подобно новаторско приложение към всички устройства със сензорни дисплеи е на дизайнера Чин-По Тсай. Енергийната независимост следва да бъде придобита чрез залепването на специално покритие върху тъчскрийна на вашия телефон или таблет, което ще вкарва генерираната от пръстите ви енергия директно през USB порта на мобилното устройство. Протекторът, наречен Energy Touch, трябва да бъде разработен на базата на пиезоелектричния ефект.

 

Този род електрически заряд се постига чрез прилагане на натиск върху дадена група твърди материали и е открит от френските физици Жак и Пиер Кюри преди повече от 130 години. Терминът „пиезоелектричество”, от друга страна, идва от гръцките думи „πιέζειν” – „натиск”, и „ήλεκτρον”, с която елините наричали кехлибара, един от най-древните източници на електрически заряд.

 

Макар ефектът да е широкоприложим в различни клонове на науката, засега няма много конкретика около технологията на Energy Touch. Едно обаче е ясно – идеята е повече от революционна и би спестила огромно количество електроенергия в световен мащаб предвид прогнозите, че до края на 2014 г. хората, ползващи „умни” телефони, ще са близо 1,75 милиарда, да не споменаваме и таблетите. От нас се иска само да стискаме палци за по-бързо навлизане на тази зелена иновация.

 

 

 

Текст: Тодор Станчев
This entry was posted in Green Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply