Експедиция „Скот“ – успешният финал!

Бен Сандърс и Тарка Лерпиниер официално поставиха успешния финал на своята експедиция „Скот“, която освен всичко представлява и най-дългата осъществявана до момента експедиция сред полярните ледове. След 105 дни, прекарани сред антарктическия студ, и изминати 2888 км най-накрая можем да кажем: Капитан Скот, сто години след твоята трагедия пътуването ти най-накрая приключи благополучно.

 

Както изглежда, Бен и Тарка са получили наистина топло и приятелско посрещане от хората в базите „Скот“ и „Макмърдо“, когато на 7 февруари са забелязани да приближават. Придвижвали се бавно и слушали звука на морето, което бележело края на техния път, когато група от приятели и познати ги пресрещнали по пътя. Метеорологичните условия отново затруднили Бен и Тарка през последните им километри. Силният вятър и ниските температури подложили на финално изпитание двамата авантюристи.

 

Финалната линия обаче била достигната успешно и към момента основните занимания на двамата мъже са да се хранят обилно, да почиват и да спят дълбоко, докато  се възстановят физически и психически. Все още се намират в станцията, разположена на Юниън Глейсър, но съвсем скоро ще пристигне самолет, който да ги върне в Пунта Аренас в Чили, а оттам и у дома.

 

Междувременно можете да видите това видео, което представя експедицията им накратко, както и трудностите, които срещнаха по пътя. Официалното изявление след края на начинанието им можете да прочетете тук.

 

Бен и Тарка извършиха нещо невероятно, което никой преди тях не е правил. Заслужават дългата почивка, която получават в момента. Честито, момчета!

 

Още по темата:

По стъпките на Робърт Фалкън Скот

Сезонът на Антарктида е официално открит

Антарктида: разгарът на сезона е близо

Ще достигне ли експедиция „Скот” Южния полюс преди Коледа?

Антарктида 2013 продължава и през 2014

Антарктида 2013-2014: Близо ли е краят?

Новопристигнали на Южния полюс

 

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: scottexpedition.com
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply