Най-епичното каране

Имате нужда от доза адреналин? Имате я. В следващите редове ще ви разкажем за най-екстремното каране на велосипед в света. За да не останете без дъх, докато четете, трябва да сте сигурни, че нямате страх от високото, защото трасето върви на десетки метри над Атлантическия океан.

 

През октомври 2006 г. Ханс „Няма начин” Рей и Стив Пийт – „Шефилдската стомана”, се отправят да покарат из Ирландия, придружени от фотографа Виктор Лукас. С подобни прякори няма как да не ви стане ясно, че първите двама са пионери в маунтин байкинга. Целта им е да посетят най-добрите места за каране на острова, както и да обиколят максимален брой пъбове, а вниманието им е насочено към Скалите на Мохер на адриатическото крайбрежие – уникална природна забележителност с над един милион посетители всяка година. За там обаче им е нужно нещо повече от здрави спирачки и еквилибристки умения, защото тясната тераса върху 200-метровата вертикална стена, по която плануват да карат, е широка не повече от 1,80 м.

 

След няколко пинти „Гинес” в най-близкия пъб авантюристите разбират за възходящите въздушни течения, които да очакват при скалите на другата сутрин. Ветровете са толкова брутални, че дори и силното италианско кафе, което са пили преди това, не е в състояние да отрезви дотолкова главите на байкърите. Въпреки че това не са идеалните условия за подобен род каране, Ханс и Пийт се спускат по трасето, а Виктор се заема да документира момента, преди да е дошла охраната и наоколо да се е напълнило с туристи.

 

„Беше върховно изживяване да се движим по откритите ръбове, прескачайки местата, където нямаше такива – разказва Ханс в сайта си. – С времето ставахме все по-уверени и дръзки. Скоро след старта ни заваля дъжд, но ние продължихме. Това беше едно от най-екстремните места, по които съм карал.”

 

След всичко казано дотук остана да усетите духа на мястото чрез следното идилично видео . Между другото, търсихме и други спускания по Скалите на Мохер, но уви, смелчаци не са се намерили или поне не са публикували постиженията си. Enjoy the Silence!

 

 

 

 

 

Текст: Тодор Станчев
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply