Лилави домати?

Традиционният червен цвят на доматите може би няма да се възприема като такъв занапред.

 

Учени към изследователския център „Джон Инъс” (John Innes Centre) в гр. Норич,  Великобритания са разработили нов генномодифициран продукт, който според изследванията е с голяма хранителна стойност.

 

Защо новият сорт домати са лилави? Причината е, че те съдържат антоцианин – антиоксидант, заради който боровинките имат син цвят и който според някои учени помага при предотвратяване на ракови заболявания. Изследователите от центъра „Джон Инъс” са на мнение, че новите лилави домати биха могли да подобрят хранителната стойност на всяка храна, към която бъдат добавени – например при сосовете за паста и пица.

 

Лилавият пигмент на доматите е извлечен от растение с наименованието Snapdragon, което е известно в нашите географски ширини като „кученце”. Генетичната модификация между двете предизвиква развитието на антоцианина при доматите.

 

„С тези лилави домати ще можете да си набавяте същите полезни вещества, които се съдържат в сините и червените боровинки, но с тази разлика, че полезните съставки ще са налични в продукт, който така или иначе се консумира по-масово”, коментира проф. Кати Мартин от центъра „Джон Инъс”.

 

В момента с производството на новия хранителен продукт се е заела канадската фирма New Energy Farms, базирана в провинцията Онтарие. Лилавите домати са засадени на площ от 465 кв. км, от които ще се произведе около 2000 литра доматен сок.

 

Проф. Мартин се надява новото растение да получи одобрение и до година-две да се нареди на рафтовете в хранителните магазини.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник:  bbc.co.uk
This entry was posted in Green Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply