Открит е нов вид речен делфин

Бразилски изследователи откриха нов вид речен делфин във водите на р. Арагуая. Това е една от най-важните и големи реки в Бразилия, чието наименование произлиза от мъртвия вече език тупи на племето  тупи, на който Арагуая означавало „реката на папагала ара”.

 

Речните делфини, както говори названието им, обитават сладководните води на големи реки и са едни от най-рядко срещаните животни на Земята. Отличават се от соленоводните си събратя с по-дълги и заострени носове, които им позволяват да ловят риба от калта на речното дъно. Към момента от тях са известни само четири от техните семейства – Гангски речен делфин, Амазонски речен делфин, Китайски речен делфин, който вероятно е изчезнал, и Лаплатски речен делфин.

 

Тези уникални създания са изключително застрашени, поради което откриването на нов техен вид е още по-значимо. Последния път, когато учените са направили подобен тип „находка”, Първата световна война все още  е била в разгара си, а американските жени не са имали право на глас.

 

Предполага се, че от новия вид речен делфин, засечен във водите на р. Арагуая, съществуват около 1000 екземпляра, което е изключително малко. Според изследването, публикувано в списание PLOS ONE, тези животни са мигрирали преди около 2 млн. години от водите на Амазонка.

 

Учените описват новооткритите делфини като създания с „висока таксономична отличителност” и „важни за опазване”, но „слабо защитени”. Поради слабата им популация генетично тези създания не са еволюирали достатъчно, за да могат да се преборят по-лесно с рисковете от заболявания, опасностите на околната среда и човешкото влияние в района. Голям проблем представляват и рибарските мрежи в реките, в които делфините лесно се улавят, докато търсят прехрана.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: plosone.org
This entry was posted in Green Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply