Новопристигнали на Южния полюс

Много и много се случи през последните няколко дни по периферията на ледената шапка на Южния полюс.

 

Може би най-важното, което трябва да отбележим, е, че в събота, на 18 януари, Луис Кларк официално стана най-младият човек, спуснал се със ски до полюса. Луис е само на 16 години, поради което пътуваше заедно със своя наставник Карл Алви. На този нетипичен дует им отне 48 дни и 1130 изминати километра до постигане на заветната цел. Луис и Карл вече са поели обратно към цивилизацията и към Великобритания, където Луис е ангажиран за първата си медийна изява.

 

Междувременно на 21-ви януари, във вторник, Даниел Бъртън също достигна успешно Южния полюс, въртейки педалите на своя fat bike. За Даниел това беше доста тежко пътуване, чийто успешен завършек на моменти беше под въпрос. По време на начинанието Бъртън се изправи пред капризите на времето, трудностите на терена и тежката физическа умора. Презареди хранителните си  запаси три пъти, но последните свършиха толкова бързо, че Даниел измина последните 32 км по пътя към полюса без храна у себе си.

 

Но той не е единственият, отправил се към Южния полюс с велосипед. Хуан Менендез Гранадос също достигна Южния полюс със своя велосипед през уикенда. Разликата между него и Даниел е, че Хуан измина част от пътя си със ски.

 

И накрая е ред на експедиция „Скот”, която проследяваме още от самото й начало. Бен Сандърс и Тарка Лерпиниер вече прекараха три пълни месеца на едно от най-суровите места на планетата в опит да завършат успешно трагичната експедиция на Робърт Фалкън Скот от 1911 г. Остават им около 600 км до брега на Антарктида, където пътуването им официално ще приключи. Те вече се спускат надолу по ледника Биърдмор и се отправят към шелфовия лед Рос. Това означава, че най-трудната и тежка част от експедицията им е на път да приключи.

 

Тази седмица те получиха официално поздравление от британския принц Хенри, което Бен цитира в блога на експедицията.

 

„Преди 102 години капитан Скот достигна Южния полюс. Неговата експедиция ни демонстрира по един трагичен начин, че подобно начинание ни отвежда до границите на човешките възможности. Вие двамата все още се държите в стремежа си да завършите това, което Скот е възнамерявал. Желая ви много късмет през останалите километри. Вие ще се превърнете във вдъхновение за днешното поколение така, както Скот е бил някога” – принц Хенри.

 

Бен и Тарка обаче са физически и психически на предела на силите си. Всеки от тях поема по приблизително 6000 калории дневно, които обаче се оказват недостатъчни. След прекараните седмици на множество усилия телата им са изтощени и отслабнали.

 

„И двамата сме по-гладни откогато и да било. Не го очаквах след последното презареждане с хранителни запаси. Предполагам, че вече не ни е останала мазнина или излишна мускулатура, които да преобразуваме в енергия. Така телата ни са изцяло зависими от това, което поемаме като храна. Тарка коментира днес, че да теглиш шейна, пълна с храна, и същевременно да чувстваш глад непрестанно, е едно наистина ефективно средство за изтезание” – споделя Бен.

 

 

 

Текст: Цветелина Коилова
This entry was posted in Active Explorer. Bookmark the permalink.

Leave a Reply