Музей на изследователите в Ирландия

Съвсем наскоро официално беше обявена нова инициатива – Музей, посветен на изследователския свят, ще бъде открит в Ирландия. Официалното име на проекта е Explorers Museum и е оглавяван от Лори Карнат, бивш президент на Explorers Club, и Тим Лавери, директор на World Explorers Bureau.

 

За дом на музея е определен замъкът Чарлвил, намиращ се близо до град Тъламор в Ирландия. Някога този замък принадлежал на Чарлс Хоуард-Бъри, изследовател и ботанист, който през 1921 г. участва в експедиция към вр. Еверест. Първата изложба на музея ще представи именно  постиженията на Чарлс Хоуард-Бъри, както и тези на други известни изследователи. Очаква се тази изложба да отвори врати в края на лятото.

 

Но това е само част от мащабните планове за този музей. От организацията към него се надяват по-късно тази година да успеят да връчат и първите си награди за революционни експедиции и открития, които се случват по целия свят днес. Ще бъде създадена и т.нар. Зала на Славата, в която ще се посрещат видни фигури от историческото минало. В замъка ще се организират също лекции, изложби и редица други събития, включително и срещи, на които ще се обсъждат планове за бъдещи експедиции.

 

Музеят е създаден с помощта на щедро и анонимно дарение, а в бъдещите му планове за развитие е залегнала идеята за собствена специализирана библиотека, както и покупка на различни високотехнологични принадлежности и специални екипировки, с които да се подпомагат бъдещите изследователи.

 

Още информация по темата можете да видите на официалния сайт на музея.

 

 

Текст: Цветелина Коилова
Източник: explorersmuseum.org
This entry was posted in Frontbox. Bookmark the permalink.

Leave a Reply